Hírek

Így kell ezt csinálni, MOL!

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. tiszaújvárosi fejlesztéséről a portfolio.hu cikkében olvastunk, és – miután nemrég a helyszínen járva, olyan építkezést láttunk, hogy leesett az állunk! – most azt is megtudtuk, hogy mi készül itt, és ami készül, abban mi készül majd, és hogyan! Ne meg azt is megtudtuk, hogy ma már nem az a feladat, hogy építsünk egy óriási gyárat, aztán majd elketyeg, a kutatást, a temékfejlesztést és a képzést is meg kell oldani, a jól összerakott üzleti terv alapján!

Borítóképen: az épülő gyár (forrás: Berecz Valter/Portfolio)

Sőt, ezen túlmenően is vannak feladatok, hiszen a MOL egy olyan ipari konglomerátum, ami az északi-tengeri, vagy a kurdisztáni olajkutaktól a benzinkút-hálózaton keresztül ott van a finomításban és a vegyiparban is! Ez utóbbi a volt tiszaújvárosi TVK-ra épül, amit 2015-ben vásárolt fel a MOL, és be kellett illesztenie termékpalettájába, valamint termelési folyamataiba. A MOL az a magyar multi, aki jelent van az Adria partján, Horvátországban, Szlovákiában, de Romániában is ott vannak, ahogy olaszországi finomítója is van. De mi készül Tiszaújvárosban?

Az ország szupergyára, egy poliol üzem. De mi az a poliol? Anélkül, hogy a bonyolult előállítási folyamatokat részletesen ismertetnénk, csak annyit, hogy „a poliolokat a poliuretán gyártók megvásárolják, majd matractól kezdve, szigetelőanyagokon át, autó – és bútoripari kellékekig számos, a hétköznapokban megtalálható terméket gyártanak belőle.”

Na cucc, gondolhatnánk, hiszen ezek olyan hétköznapi terméke, hogy biztos nincs nagy árrés rajta… Nincs is annak, aki nem tud mennyiséget, modern technológiával előállítani, de;

Ha komolyabb mennyiségben megjelenik valaki a piacon, és a terméke mögött környezetbarát, és hatékony technológia áll, a nap végén parádés számokat nézhet meg a könyvelő a jobb alsó sarokban (adózás utáni eredmény)!

Márpedig itt a legmodernebb technológiákkal dolgoznak, és nem kevesebb a cél, mint éves 200 ezer tonna (!!!) poliéter poliol előállítása! És a dolog itt nem áll meg, mert ez az európai igények 10-15%-át kitevő mennyiség azért is érdekes, mert az európai felhasználás nagy részének nagy része nem Európában „állítódik” elő…

És hogy mennyire hatékony a technológia? Ennek az irdatlan mennyiségű alapanyagnak az előállítása mindössze 200 dolgozó feladata lesz. Az automatizáltság magas foka, az alkalmazott eljárások tehát igen hatékonyak, de még itt sem áll meg a történet, mert a gyár, ami most kétszeres méretre növekszik, valójában egy ipari park, ahol helyben a MOL és a betelepült más vállalkozások máris feldolgozzák az alapanyag egy részét, így a hozzáadatt érték a továbbiakban is helyben marad!

Persze a nagy rész export lesz, aminek meg lehet kérni az árát! A részletesebb információkért javasoljuk elolvasni a portfolio.hu cikkét!

Szóval;

Így kell ezt csinálni! A károgók meg most nyissák ki csőrüket, és mondják el, hogy annak idején ők mit is tettek Tiszaújvárosban a modernizáció jegyében!

Ajánlott Cikkek