Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók Világ

Ikarus: az első 15 év eseményei filmhíradók felvételein

Az Ikarus, mint amagyar ipar zászlóshajója, sok-sok éven keresztül látta el hazánkat, és a világ sok más országát termékeivel, a vevők, a felhasználók és az utasok legagyobb megelégedésére. Ma már a fiatalabbaknak talán nehéz elképzelni hogyan is volt akkor, ezért egy nekik (is) készült filmes összeállítással igyekszünk visszaadni a kor hangulatát.

Borítóképen: A gyár az ’50-es években – készülnek az Ikarus 55/66 típusok

1951:

„Felemelt ötéves tervünk hatalmas feladatokat ró közlekedésünkre. Közlekedésünk fejlesztésében és korszerűsítésében nagy szerepet játszanak az Ikarus gyárban készített új típusú autóbuszok. Az autóbuszokat sorozatban gyártják. Az elkészült karosszériákba az európai hírű Csepel motorokat szerelik be. Ezek az autóbuszok korszerű szerkesztési elvek alapján készülnek, igen könnyűek, de ugyanakkor rendkívül teherbíróak is. Tóth Róza átképzős 130%-os átlaggal dolgozik. Péhl János átképzős 120%-ra teljesíti normáját. A gyár dolgozói már az ezredik autóbuszt bocsátották útjára. Ezek az autóbuszok aránylag rövid idő alatt külföldön is elismertek lettek és dicsőséget hoztak a szocialista magyar iparnak.”

1953:

Peking. Nagy érdeklődés előzte meg a Kínai Dolgozók Kultúrpalotájában rendezett magyar kiállítást. Safrankó Emánuel, a Magyar Népköztársaság kínai nagykövetének megnyitó beszéde után Kuo Mo-zso, a Kínai Központi Népi Kormány Magyarországon is járt alelnöke méltatta a magyar kiállítás jelentőséget. Kuo Mo-zso megnyitja a kiállítást. A pekingi magyar kiállítás bemutatja a magyar ipar fejlődését. A magyar gépipar új termékei meggyőző erővel szemléltetik Magyarország iparosításának szociálista (sic!) jellegét. A Magyar Népköztársaság kiváló szerszámgépeket gyárt, amelyek a korszerű, élenjáró technika színvonalán állanak – mondották a kínai dolgozók. Nagy sikerük volt a külön teremben bemutatott Csepel 250-es motorkerékpároknak. A Magyar Népköztársaság kiállítása lehetővé teszi Kína dolgozó népe számára, hogy megismerkedjék az új Magyarország gazdasági és politikai eredményeivel, s ezzel még szorossabbra (sic!) kovácsolja a két nép közötti megbonthatatlan baráti kapcsolatot.

1955:

Új trolibuszjárattal a jobb közlekedésért jelszóval indult útjára december 31-én a 75-ös trolibusz, amely a Váci úttól a Népligetig szállítja utasait. A 9 és fél kilométer hosszú új járat Budapest leghosszabb trolibuszvonala.

1955:

A 12-es autóbuszjárat útvonalán tartotta első fővárosi próbaútját a magyar járműipar legújabb terméke, az Ikarus 66. A száz személy befogadására alkalmas, korszerűen felszerelt új autóbusz sorozatgyártását rövidesen megkezdik.

1959:

Az Ikarus gyár autóbuszainak évről évre nagyobb szerep jut közlekedésünkben. Az üzemben most hatalmas préscsarnok épül, hogy a legfejlettebb technika segítéségével még többet és jobbat gyárthassunk. Az Ikarus autóbuszokat jól ismerik külföldön is. Most elkészült a tízezredik autóbusz, Alkotmányunk születésének tízedik évfordulójára. A gyár dolgozói megünnepelték üzemük történetének jelentős eseményét.

1961:

Átadták az Ikarusz gyárban az indonéz megrendelésre készített 200 autóbusz első 10 példányát. A szállítmányt Simon Ferenc, a Mogürt helyettes vezérigazgatója jelképesen egy aranykulccsal adta át Diah indonéz nagykövetnek.

1964:

A Fővárosi Autóbuszüzem garázsaiban éjszakánként átvizsgálják a forgalomból visszatérő buszokat. Elvégzik a kisebb javításokat és karbantartási munkálat, hogy hajnalban lehetőleg minden autóbusz kifuthasson a pesti utcákra. Évről évre mind több autóbuszra van szükség. Az Ikaruszban néhány hete futószalagszerűen gyártják a vázat. A szerelőszalag elején sínre tett üres kocsin, különféle darabokból felépítik az autóbusz vázát. A kétóránként továbbhaladó szerelő kocsin formálódik a váz, amelyhez munkahelyenként újabb és újabb részeket hegesztenek. Így mire a szerelőkocsi a futószalag végére ér, már a kész autóbuszvázat emeli le a daru. Ugyancsak a gyár tervei alapján készült a másik futószalag is. Itt az előbb látott vázat már lemezekkel burkolják. Egyes típusoknál, új konstrukció alapján, padló alatti motort alkalmaznak. Az Ikarusz gyár januárban adta át a fővárosi közlekedésnek az első új típusú 100 személyes, és a négy ajtós, eddigieknél nagyobb, 180 személyes csuklós autóbuszokat.

Eddig a kort megidéző felvételek. Mélyen nem merültünk el a témában, de a kor hangulata, az egyes Ikarus típusok felvillantak.

Ajánlott Cikkek