Erdély Hírek Magyarság Történelem

Ikonikus magyar állatfajták: A kitűnőre vizsgázott erdélyi tarka pulyka!

A Magyar Mezőgazdaság honlapon megjelent cikk számol be egy régi-új magyar állatfajtáról, melynek – bár Erdélyben hosszú évszázadokra visszatekintő hagyomány van a pulykatartásnak! – ez ideig nem külön fajtaként le nem jegyzett. Annak ellenére, hogy igen markáns fajtajegyekkel rendelkezik. És nem csak külsejében!

Borítóképen: Erdélyi tarka pulyka, Zetelaka (2003)

A Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület Géngyűrű programja keretében az egyesület terepmunkát vézgő szakértő munkatársainak tűnt fel Észak-Erdély falvain keresztül haladva az a küllemében egységesnek látszó fajta, amit nem tudatos tenyésztés eredménye, hanem „csak úgy ott van”.

Azonban – mint azóta kiderült – a fajta igenis jelentős különbségeket mutat más pulykafajtákkal szemben. Ezzel együtt ahhoz, hogy önálló fajtaként bejegyzésre kerüljön, tavasszal egy nagyjából 100 darabos állományt alapos vizsgálatnak vetnek alá.

Amit tudunk az eredetről, az nem túl sok, de – mint a cikk említi:

„Erdélyben hagyománya van a pulykatartásnak, első írásos emlékei 1642-ből valók. A főúri lakomák főfogása volt a májjal és zöldségekkel töltött sült pulyka. Érdekesség, hogy itt művelték a pulyka töméses hizlalását is, ami másutt egyáltalán nem volt jellemző.”

Majd hozzáteszi, hogy az 1950-es években megjelent német magazin címlapján, egy küllemében nagyon hasonló pulyka látható, elképzelhető tehát, hogy az erdélyi tarka pulyka alapját képező állományt korábban a német telepesek vitték magukkal Erdélybe.

A kiinduló fajtákat nézve annyit tudunk, hogy az eredeti magyar pulyka fekete volt és fehér

mondja Barta Ildikó tenyésztésvezető.

Számunkra a fajtamentésen túl az a lényeg, hogy Valkón és Homoródalmáson már van 250 darab tojó, amelyeket családtenyésztés keretében tovább tenyésztenek. Erre azért van szükség, hogy a viszonyleg kevés „terepen” talált egyed okán elkerüljék az esetleges beltenyésztést. A tojókat egyelőre nem szelektálják, de a kakasokat már igen, és csak azokat tartják meg, melyek a leginkább mutatják a fejtajegyeket.

És végül egy érdekesség:

Néhány nem megfelelő egyed vágása és éttermi feldolgozása azonban már megtörtént

meséli dr. Kisné dr. Do Thi Dong Xuan, az egyesület munkatársa.

A próbafőzést egy vietnami étterem végezte, érdemes ugyanis tudni, hogy az ottani szokás szerint fűszerek nélkül párolták meg a húst, hogy így jobban érezhessék a zamat­anyagokat, amelyekre a vietnami szakácsok különösen kényesek.

Nos, az erdélyi pulyka húsa kiválóra vizsgázott, a legmagasabb minőségűnek ítélték a hozzáértők.

Nem gondolnánk, hogy amerikai módra – ahol nem csak hálaadáskor sütnek pulykát – le kellene cserélnünk például a karácsonyi menünket, de azt igen, hogy ha egy ilyen értékes húst adó pulykafajta létezik, ami a Kárpát-medence egy különlegessége, akkor inkább ezt a fajtát kellen – a többi nálunk tenyésztett pulykával együtt – az asztalunkra tenni.

Persze addig még sok idő van, de az idézett cikkből azt is megtudtuk, hogy;

Érett, vörös húsa van, a kisebb növekedési erély miatt a húsfajtáknál később, 16 hétre lesz vágásérett, de ez idő alatt van ideje kifejlődnie a húsnak és beépülnie az íz- és táplálóanyagoknak.

Reméljük, nincs messze az idő, amikor majd az „Asztalhoz magyar” című rovatunkban is beszámolhatunk az erdélyi tarka pulykáról!

Ajánlott Cikkek