Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Ilyen is volt: az Omega 1968-ban

A Lobogó című újság 1968 február 28.-án egy kis összeállítást közölt arról, hogy milyen programokkal várta a résztvevőket a hajdúsági farsang nevű rendezvény. A beszámolóban leltünk rá egy érdekes megállapításra, miszerint; „Hazánkban először rendeztek zenei versenyt beat együttesek között.”

Borítóképen: Hazánkban először rendeztek zenei versenyt beat együttesek között. Az első díjat az Omega együttes nyerte – 1968

Nem fogunk nagy kutatásba kezdeni, hogy valóban ez volt az első verseny a „beat együttesek” között, elfogadjuk az állítást, mert a cél inkább csak a korhangulat felidézése, nem pedig egy dokumentarista cikk megírása. De nézzük a beszámolót! Röviden így foglalták össze az eseményeket:

„Kezdődött anno dacumál a debreceni slágerszemlével, folytatódott roppant tánccal és hét határra szólóvigalommal, a cigánybállal: ezt asszonyviseletek parádéja követte, amelyet Poór Klára leányasszony vezetett be. Közben a debreceni theatristák is sok vígművet prezentáltak, a város koszorús költőjéről, Csokonai Vitéz Mihályról elnevezett Theatrumban, de volt még sörivó olimpia a jótorkú férfiak részére, bábszínház gyermekeknek — szóval jó mulatság, ízes ételekkel, jóféle borokkal való trakta, hangos muzsikaszó (hála a kacifántos hangerősítőknek) és sok más esemény.”

Nos, ez tehát egy elég színes program volt, ma sincs ez nagyon másképp. Persze, sok minden változott, ma már nincs olyan, hogy „beat együttes”, meg sok más sem, de a rendezvények, a hasonló összejövetelek manapság is hasonló tematikával működnek.

Az Omega pedig úgy kerül a képbe, hogy;

Az első díjat az Omega együttes nyerte.

„Nekem oldalak kellenének, hogy visszaadjam ennek az estnek az atmoszféráját, leírjam a fiúk és a lányok arcvonásait, amelyek pontosan visszatükrözték a zene hangulatát, hogy felidézzem a ritmusra doboló lábakat, a gitáron sikló ujjakat, az ütemes tapsot. Az operatőrnek sokkal hálásabb volt a feladata: felvevőgépével pontosan rögzíteni tudta a pillanat varázsát” – szólt a beszámoló a zenei vetélkedőről.

A fenti videó ugyan nem ezen az eseményen készült, de igen hasonló lehetett a hangulat, a ruhák, a közönség reakciói, és persze az Omega produkciója.

Nos, ez ilyen volt.

Ajánlott Cikkek