Hírek

IMF: Gazdasági összeomlás Afganisztánban

Korábban írtunk róla, hogy az Unió belügyi biztosa, Ylva Johansson kifejezte: összesen mintegy 85.000 afgán menekültre kell számítani, akinek pár éven belül új hazát kell találni, mert a mostani befogadó országokban „létszám felettiek”. Már akkor is erős kétségeink voltak, most pedig az IMF megerősítette abbéli véleményünket, hogy valójában milliókról kell(ene) számolnunk! És ehhez mért intézkedéseket tenni…

Borítóképen: Ma még otthon…

Nem tudjuk, hogyan matekolt a belügyi biztos, és miként jött ki a már korábban is nevetségesen alacsonynak tűnő szám (ami felveti a probléma elbagatellizálásának szándékát!), de most az IMF egyértelműen fogalmaz, amikor tényekre alapozva a következőket mondja:

„Ezek a sokkok 20-30%-os GDP-visszaesést hozhatnak, ahogy az import esik, az afgáni leértékelődik és az infláció gyorsul. Az eredmény gyors romlás lesz az életszínvonalban, mely miatt milliók kerülhetnek szegénységbe és humanitárius krízis alakulhat ki.”

A sokkok alatt azt értik, hogy az afgán gazdaság már eleve leszálló ágban volt a tálibhatalomátvétel előtt, de azóta rohamosan, napról napra látványosan romlik a helyzet! Áramért a szomszédos országoknak a tálibok még egy fillért sem fizettek, munkahelyek milliói szűnnek meg (figyelem, itt a statisztika nem sokat segít, a fekete foglalkoztatás általánosgyakorlat – volt…), az állami alkalmazottak nem kapnak fizetést stb, stb…

Régóta kérdezzük:

A szomszédos országok pedig máris megteltek – mint azt viszont nagyon pontosan megfogalmazta Johansson asszony. Így tehát mi maradt? Na ugye! Ezzel kellene inkább foglalkozni, mint azt világgá kürtölni, hogy Európa befogad ennyi, meg annyi menekültet! Pontosan tudjuk (vagy csak reméljük?), hogy a belügyi biztos korábbi mondataiban az volt a hangsúlyos, hogy 42.500 fő, DE NEM TÖBB!

Sajnos azonban a nyilatkozó nem gondolta át mondandóját; azok a potenciális bevándorlók, akik értesültek a nyilatkozatról (az embercsempészek ellátják őket információkkal, csak persze ilyenkor a számokon kicsit ”állítanak”…) az ilyen mondatokat meghívólevélként értelmezik.  De nézzük tovább, mint mond az IMF:

„A káosz miatt nőhet a kivándorlás Afganisztánból, amely nyomást gyakorolhat a befogadó országok munkaerő-piacára és szociális feszültséget hozhat.”

Ez máris így van, nem véletlen, hogy kvótákat kellett felállítani a befogadható menekültek létszáma tekintetében! Nézzük meg; a környező országok sem dúskálnak a javakban, és persze politikai stabilitásuk is olyan, hogy nagyszámú olyan menekültet nem fogadhatnak be, akik potenciális veszélyesek jelentenek biztonságukra nézve!

Ajánlott Cikkek