Vélemény

Index – A 21. században ne bolygassuk a múltat

A minap mi is megírtuk, hogy Szerbia a határok újra rajzolásának  gondolatával is „ eljátszott” és ebben Orbán Viktor szövetségét keresi . Kaptunk is érte hideget meleget, mármint hogy minket orosz , vagy éppen román pénzből tartanak ki. Szerkesztőtársammal arra gondoltunk megírjuk az igazat, hogy minket valójában az anunnakik támogatnak…de ez mindegy. Visszatérve a témához. Vasárnap reggeli kávézás közben olvasom a valójában nem mai cikket az indexen, hogy ugyanerről a témáról értekezik. A szerző pillanat kikopizom ki az

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője, korábban diplomataként szolgált Szarajevóban és Pristinában.

Szóval a szerző többek között azt írja ne nyitogassuk Pandora szelencéjét, mert a Balkán egy lőporos hordó, mint volt mindig is. Az okfejtés teljesen logikus de azért tennék fel pár nem szakértői kérdést például erre a megállapításra reflektálva:

VAJON MILYEN ÜZENETET HORDOZNA ANNAK SZENTESÍTÉSE, HOGY A 21. SZÁZAD EURÓPÁJÁBAN ÁLLAMOT LEHESSEN ALAPÍTANI A LAKOSSÁG ÖSSZETÉTELÉNEK ERŐSZAKOS MEGVÁLTOZTATÁSA ÚTJÁN?

Az hogyan lehetséges, hogy 21. században egy EU ország alkotmányába foglalja, hogy a szomszéd ország kollektívan bűnös és erre való hivatkozással földet akarnak elvenni egy ott élő nemzeti kisebbség tagjától, és ezt az EU szó nélkül végignézi?

A 21. században , hogyan lehetséges, hogy az Unióban az őshonos kisebbségek 7 tagországban összegyűjtött milliós aláírásával ellátott dokumentumot sutba dobnak, mert kapaszkodjanak meg nincs jogköre arról senkinek dönteni amiről az indítvány szól ?

Hogyan lehetséges az a 21. században, hogy csatlakozni vágyó országok, egyébként az USA liblingjei olyan nyelvtörvény iktatnak be ami a leghalványabb nyomát is el akarja törölni az őshonos kisebbségek létezésének?

Hogyan lehetséges, hogy Európa egyik legnagyobb bűne a Trianoni diktátum még csak vita tárgyát sem képezheti egy egy megbeszélésen? Úgy hogy a 20. század másik borzalmas bűne  a holocaust szinte minden nap szóba kerül?

Folytathatnám a sort az Európát mérgező a mindennapjainkba lassan beköltöző de hozzánk sehogyan sem köthető BLM ajnározásával?

Értem én és elfogadom, hogy nem kell háború de például ezzel a megállapítással sem értek egyet:

„A diplomácia egyik bölcsessége, hogy nem ritkán az a legjobb tárgyalási stratégia, hogy nem tárgyalunk. Érzésem szerint az Európai Unió legbölcsebben azt tenné, ha a nyugat-balkáni határok átrajzolásáról semmilyen tárgyalásnak sem engedne teret, mert Pandora szelencéjét könnyebb zárva tartani, mint visszazárni.”

Kedves szerző ! Ez nem bölcsesség hanem ez a Cancel Culture  – az eltörlés elhallgattatás kutúrájának szolid politikai definíciója. Úgy told le magadról a feleősséget, hogy rettegést félelmet és bizalmatlanságot generálsz. Attól még nem tör ki háború, hogy valaki tárgyalni vagy csak beszélni akar valamiről. Nevezetesen például olyan dolgokról hogy lehet egy ország 71.2% elvenni, vagy polgári lakosságot az ezredfordulón bombázni. Vagy elnézni azt, hogy az álataluk szított konfliktusban ezreket mészárolnak le. Elnézni ezt , csak azért , hogy utána beavatkozhassanak katonailag. Nem volt már ilyen egyszer kétszer a 20. században? Vagy esetleg az EU nem annyira felnőtt, hogy mindezekről tárgyilagosan tárgyaljon nyilatkozzon, vagy szembenézzen? Az én véleményem az , hogy ez csak félelem. Félelem attól, hogy kiderül mekkora a felelőssége néhány vezető EU országnak ezeknek az igazságtalanságoknak a megtervezésében és kivitelezésében.

Ajánlott Cikkek