Hírek

India: Üdv a klubban? (1.rész)

Érdekes játszma megy a világ vezető hatalmai között: Kína és az Egyesült Államok a gazdasági világelsőségért harcol (ennek minden vonzatával együtt), miközben egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát Oroszországgal, aki viszont Indiával, Kína nagy külpolitikai ellenfelével köt méretes fegyverüzletet. Ez ám a katyvasz! Úgy tűnik, hogy Moszkvában és Újdelhiben jól keverik a lapokat, de nagy kérdés, hogy mit szól ehhez Peking és Washington!

Putyint nem ejtették a fejére, számtalanszor bizonyította már, és most, amikor Indiával igen komoly volumenű védelmi ipari egyezményt írt alá, újra bizonyítja, hogy nem könnyű sarokba szorítani! Igen, megint az USA szankciós politikáját használja fel – az Egyesült Államokkal szemben!

Nézzük tehát, mi a háttere az üzletnek, aztán megmutatjuk azt is, hogy miben állapodtak meg a felek! Az Egyesült Államok szankciós politikájának egyik eleme a CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, Amerika ellenségeit szankciókkal sújtó törvény), ami az Iráni Iszlám Köztársaság „destabilizációs tevékenységéhez”, az Oroszország „európai és eurázsiai befolyásának növekedéséhez” hozzájárulók, valamint az észak-koreai kormányzathoz kötődő természetes és jogi személyeket szankcionál. (forrás: ITT)

Hogyan tudja ezt Putyin az USA ellen fordítani? Elsősorban az kell hozzá, hogy birtokában legyen olyan hadászati eszközöknek, amelyek jobban megfelelnek az indiai hadsereg igényeinek, mint az USA által kínált hasonló megoldások. Ezek birtokában pedig – miután pontosan tudja, hogy India mindig is pragmatikus döntések mentén választja ki a számára megfelelő hadászati eszközöket – már „csak” egy gazdasági szempontból előnyös ajánlatot kell tennie! Ahogy ez most is történt.

A megállapodás megszületett Putyin Újdelhiben megejtett találkozója során, alaposan felkavarva azt a látszólagos állóvizet, ami India világpolitikai státuszát övezi. A CAATSA értelmében ugyanis az Egyesült Államoknak szankciókkal kellene sújtania Indiát, illetve meg kellene tagadnia tőle bizonyos hadiipari együttműködéseket, mint tette az Törökország esetében, amikor kizárták az F-35-ös programból, mert Sz-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárólt az oroszoktól. Nem véletlen, hogy az oroszok megjelentek egy egymotoros géppel (valamiért éppen az F-35 riválisának szánva), pedig az orosz légierő nem tart rá különösebb igényt…

Ha az USA élesíti a szankciókat Indiával szemben, és a hadiipari együttműködés területén is szűkíti az együttműködést, azzal tulajdonképpen Moszkva ölébe löki Indiát, ha pedig nem reagál, akkor azon túl, hogy hitelességét veszti (sokadszor…), valamivel magához is kell édesgetnie Narendra Modi indiai miniszterelnököt, és kormányát.

Ez pedig értelemszerűen rengeteg pénzbe kerül, hiszen India minimum azonos, vagy jobb feltételeket akar, mint az orosz megállapodással! India és Oroszország tehát alaposan feladták a leckét Biden-nek, aki most olyan helyzetbe került, hogy csak a kisebbik rosszat tudja választani, de jó döntést nem hozhat…

Van azonban egy másik vetülete is a megállapodásnak; a neve Kína. Kína ugyanis hagyományosan nagy ellenfele Indiának a külpolitikai „játéktéren”, most pedig előfordulhat, hogy a két ország „szokásos” csetepatéiban azokat az orosz fegyvereket használja majd India, amit most, a megállapodás keretében vásárol, vagy gyárt.

Ne feledjük, hogy Peking és Moszkva között a még 2001-ben megkötött kínai-orosz „jószomszédsági és barátsági egyezmény” megerősítésre került 2021-ben, valamint – idén, május 19-én – egy kétoldalú atomenergiai együttműködési projektet írtak alá!

Putyinnak vigyáznia kell tehát, ha partnereit meg akarja tartani! India már régóta fontos vásárlója az orosz hadiipari termékeknek, Kína pedig olyan távlatokat nyit a birtokában lévő csúcstechnológiákkal és pénzzel a hadiipari fejlesztések terén, valamint az energetikában, hogy nem lenne célszerű elbuknia ezt a kapcsolatot sem!

Véleményünk szerint ez közel sem olyan éles dilemma, mint ami Biden előtt tornyosul, mindhárom ország pragmatikusan közelít a kérdéshez, és inkább a szinergiákra koncentrál, semmint ellenségeskedésbe kezdjen!

A folytatás:

Cikkünkhöz forrásként használtuk a következő cikket: ITT

Ajánlott Cikkek