Hírek

Indulhat a magyar gazdaságtörténet eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása!

Megjött az engedély az SK Innovation gigaberuházásának állami támogatásához az európai engedély! Magyarország megkapta az Európai Unió versenyjogi jóváhagyását ahhoz, hogy 209 millió eurós (mintegy 78 milliárd forint) állami támogatást nyújtson az SK Innovation iváncsai beruházásához – írja a Reuters.

Borítóképen: Az SK-torony Szöulban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Lee Sung Woo, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A hivatalos szöveg így szól; az Európai Bizottság szerint a projekt elősegíti a régió fejlődését és munkahelyek teremtését, felülmúlva a verseny esetleges torzulását. Az üzem lítium-ion akkumulátorcellákat és akkumulátormodulokat gyárt majd elektromos járművekhez. A projektet tavaly januárban bejelentett SK Innovation elektromos autók akkumulátorait szállítja a Volkswagennek, a Ford Motor Co.-nak, a Hyundai Motor Co-nak és másoknak.

Korábbi beszámolónk a beruházás bejelentéséről: ITT!

A cégnek nem az az első beruházása Magyarországon, hiszen 2019-ben 239 milliárdos fejlesztést már elindítottak, de a mostani beruházás értéke ettől is sokkal nagyobb; a teljes összeg nem kevesebb, mint 2,3 milliár dollár, azaz 778 milliárd forint, melyhez a magyar állam 78 milliárd forinttal járul hozzá.

Mint látható a SK olyan autóipari vállalatok beszállítója, amelyek stabil, megbízható partnereknek számítanak, nem egy területen pedig egyenesen piacvezetők. A beruházás a dunaújvárosi járásban valósul meg, ahol bizony szükség is van a munkára a gyengélkedőDunai Vasmű okán, de nem „csak” a 2.500 új munkahely fontos, hanem nemzetgazdasági szinten is egy fontos beruházás.

Sőt – és ez nem túlzás – európai szinten is fontos lépés, hiszen az európai autógyártóknak nagy gondot okoz, hogy nincs megfelelő kapacitású helyi (értsd: európai) akkumulátorgyártó kapacitás!

Ajánlott Cikkek