Vélemény Vélemény-cikkeink

Ingyenország „bevásárol”

Ha nincs saját képességed megvédeni magad a grundon, nincs mit tenni, beállsz az egyik „nagyfiú” csapatába, és a háta mögül kikiabálva nyomod a szájkaratét. Nincs ez másképp a nemzetközi védelmi képességek terén sem, de van, aki igyekszik is odatenni magát, míg van, aki inkább csak az előnyöket igyekszik meglovagolni… Így van ez Románia esetében is. Saját védelméről sokat mondanak a NATO hadgyakorlatról hazaküldött páncélosok, amikből ömlött a gázolaj! És – láss csodát! – most mégis érkeznek az F-35-ösök, meg Eurocopter Tiger-ek, és csilivili NATO-cuccokkal katonák is!

Borítóképen: TR-85M1 román tank (T-55 alapokon…) a nemzeti ünnepi felvonuláson, 2009 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: DoloresRKT)

Igen, és mivel fizetnek? Nos, pénzt azt nemigen adnak, mert az valahogy nincs ínyükre, meg ugye mire fizetésre kerülne a sor, már széthordanák úgyis (ezért ezzel nem is próbálkoznak…), így marad a feszültség, ami nekik igen jól jön! Most például azért kellenek a francia, holland, mag az amerikai eszközök és katonák, mert bizony ott az a fene nagy orosz fenyegetés!

De biztos, hogy érdekli a román politikát, hogy mi a fészkes fene zajlik Ukrajnában? Nem nagyon, ugyanis nekik az a jó, ha Ukrajna azzal foglalatoskodik, hogy hogy kunyeráljon össze egy ütőképes haderőt az oroszok ellen, addig is lehet nyomulni Moldovában, hogy azt is megpróbálja lenyelni a kisgömböc. Mert az bizony egy olyan ország, ami bűnös, ugyanis javarészt szimpatizál az oroszokkal!

Na meg… Azt senki nem gondolja komolyan, hogy Magyarország megtámadná Romániát, de ha a magyar oldalon van egy haderőfejlesztés, akkor arra mégiscsak lépni kell valamit!

Erre is megvan az ingyenes megoldás, többek között a deveselui támaszponton felszerelt Aegis rakétavédelmi rendszer képében, amit szeretettel fogadtak, hogy aztán miniatomerőművek fejlesztését is befogadják. Egyik esetében sem merült fel a román politikusok agyában, hogy ezzel a polgári lakosságot veszélyeztetik. Á, dehogy! Ellenben valami sápot talán le lehetett húzni…

És akkor megérkeztünk oda, hogy ott van az orosz-ukrán konfliktus. A románok szinte könyörögtek, hogy menjenek minél nagyobb számban amerikai katonák és technikák az országba, mert ugye óriási a feszültség. Hol? Hát nem Romániában…

Helyesebben; a román politikai vezetésben van feszültség, ugyanis zavarja őket, hogy Magyarország katonai képeségeit – saját erőre támaszkodva! – szépen építgeti.

Persze amíg amerikai – és persze más NETO egységek is vannak Románia területén – minél nagyobb számban! -, addig nincs gond ezzel! Csak megjegyzésként: az üldözési mánia gyökere az, hogy tudják, az ország igen ingatag jogi alapokon nyugszik, még ha azt ma a nemzetközi közösség el is fogadja.

Van viszont egy igen komoly kérdés! Romániának érdekes az orosz-ukrán feszültség fenntartása, és annak a nemzetközi közvélemény előtti eltúlzása? Hát úgy tűnik, igen…

Figyelem, nem elfelejteni, hogy Mircea Geoană a NATO főtitkárhelyettese! Van több kérdés? Naná, hogy van! Várjuk is a hozzászólásokat!

Ajánlott Cikkek