Hírek Vélemény-cikkeink

Iohannis: Több amerikai katonát Romániába!

A NATO elrettentő képességének megerősítését és az amerikai katonai jelenlét növelését tartja szükségesnek Klaus Iohannis. A román elnök ezt a NATO keleti tagországokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) hétfői csúcsértekezlete után tartott sajtótájékoztatón közölte. De mi oka van Bukarestnek arra, hogy még nagyobb idegen haderő tartózkodjon az országban? Mutatjuk!

Borítókép: Klaus Iohannis (forrás: foter.ro)

Az első – de nem a legfontosabb -, hogy Románia nem fejleszti hadseregét, így az eleve elég lepukkant haderő egy esetleges konfliktusban nem tudna érdemi erőt kifejteni az oroszok ellen. Ahogy az elrettentő képesség, úgy ez a relatív gyengeség is csak egy elvi dolog, mert nincs valódi veszély, ami Romániát fenyegeti – jelenlegi határait tekintve.

Igen ám, de éppen itt jön az, ami miatt Iohannis mégis szükségét érzi annak, hogy a NATO és az USA megerősítse katonai jelenlétét. Az oroszok – több történelmi oknál fogva – nem igazán kedvelik Romániát. Az okok; Besszarábia 1918. január 24.-én kikiáltotta függetlenségét Oroszországtól, és április 9-én – a térség lesipuskása, Románia csapatainak bevonulása után – megszavazta a Romániához való csatlakozást. Besszarábia hellyel-közzel a mai Moldovai Köztársaság területét és a tengerparti részeket jelenti.

Moldova (forrás: hu.maps-moldova.com)

Utóbbi most Ukrajna része, míg Moldova önálló állam, amit viszont Románia igencsak szeretne megkaparintani, és állítólag ezzel kapcsolatban már egyeztetéseket is folytattak Ukrajnával. Igen ám, csakhogy nem Ukrajna az „illetékes”, hanem Oroszország, mivel az ország vezetése inkább oroszbarát, viszont a lakosság meg hamarabb csatlakozna a szegény Ukrajnához, mint a relatív jobb helyzetben lévő Romániához – éppen a Besszarábia elfoglalása idején tapasztaltak miatt.

Románia tehát nem mondott le területi igényeiről, csak éppen most is olyan alattomosan, a mások problémáját kihasználva teszi ezt, ahogy eddig is. Viszont – mint a fentiek mutatják – ezzel több ponton is a Kreml tyúkszemére lép, így érthető, hogy kissé beijedtek a bukaresti területrablók.

Szóval a régi lemez pörgetik Bukarestben; a mi hasznunkra mozduljanak meg a nagyhatalmak, mert önerőből szánalmasak vagyunk. Szép kis vircsaft (Wirtschaft – hogy Iohannis is értse)…

Ajánlott Cikkek