Hírek

Írország újra egyesülhet

boritókép: azonnali.hu

Európa határait nem lehet módosítani? Dehogynem hiszen akkor Németország sem lehetne megint egységes. Nagy Britannia pedig most hullik darabokra a szemünk előtt. Belgium is szakadás előtt és Spanyolországban sem nyugodt a helyzet. A nemzeti érzelmű magyar emberek ilyenkor jogosan teszik fel a kérdést: Trianont akkor miért nem lehet felülvizsgálni?

Száz évvel ezelőtt, 1921-ben aláírták az angol–ír egyezményt, amely kimondta Írország szétszakadását – kettéosztották a túlfűtött politikai helyzetben lévő szigetországot: létrejött az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország. A BBC az elmúlt hetekben készített egy felmérést. Az észak-írországi protestánsok 49 százaléka arra voksolt, ha népszavazás lenne arról, hova tartozzanak, ők inkább maradnának a brit korona alatt. Az írországiak 51 százaléka egy népszavazás esetén az ír sziget egyesítése mellett lenne.

A történelmi keretek alapos megismerése miatt messzire kell visszamenni, ha Írország történelmét vizsgáljuk. 1801-ben létrejött a Nagy-Britannia és Írország Királysága névre keresztelt állam. A két királyság ezzel megszűnt perszonálunióként működni: hivatalosan is az angol, majd a nagy-britanniai király uralkodott az Ír Királyságban.

Megannyi konfliktus terhelte ki a katolikus írek és a protestáns – anglikán – britek kapcsolatát, mégis fenn tudták tartani a királyságot egészen az I. világháborút követő, 1919–1921-es ír szabadságharcig, amikor az írek kiharcolták függetlenségüket. 

Egy 19. századi térkép ÍrországrólFotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

AZ ANGOL–ÍR BÉKE EGYBEN AZT IS JELENTETTE, HOGY KIKIÁLTOTTÁK AZ ÍR KÖZTÁRSASÁGOT, ÉS LÉTREJÖTT ÉSZAK-ÍRORSZÁG.

Ezt követően V. György brit király nyitotta meg 1921. június 22-én Belfastban az első észak-írországi parlament ülését.

Az 1970-es évektől kezdve az Ír Köztársaság rendezte viszonyát Londonnal, ám Észak-Írországban másképp áll a helyzet: polgárháború szerencsére nincs, de a fő konfliktus a hovatartozásból fakad. A két legnagyobb párt ma a köztársaságpárti – ők a katolikus írek – Sinn Féin és a protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) az Ír-sziget északi részén. Mondani sem kell, hogy mindkettő teljesen eltérően látja Észak-Írország helyzetét. Az északír politikában meghatározó jelentőségű a nemzeti identitás kérdése.

2016. június 24-én a britek megszavazták az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból. A volt brit miniszterelnök, David Cameron vezette kormány bejelentette lemondását. A dolog pikantériája, hogy ugyan ő írta ki a népszavazást, de kormányával együtt mégis a maradás mellett kampányolt.

2016-OS BREXITNÉPSZAVAZÁSON AZ ÉSZAK-ÍRORSZÁGI SZAVAZÓK TÖBBSÉGE – HASONLÓAN A SKÓTOKHOZ – AZ EU-BAN MARADÁS MELLETT DÖNTÖTT. AZ ÉSZAKÍREK 55,78 SZÁZALÉKA TETTE LE A VOKSÁT A EURÓPAI UNIÓBAN VALÓ MARADÁSÉRT

viszont az Egyesült Királyságban lakosságarányosan kisebbségben maradtak, ezért Angliával és Walesszel együtt 2020. január 31-én ők is kiléptek az unióból. Ezután erősödtek fel a függetlenségpárti hangok, melyek szerint:

ki kell lépni az Egyesült Királyságból, és elszakadni a Westminter diktálta közös döntéshozataltól.

A BBC az Ír-sziget politikai megosztásának közelgő századik évfordulója alkalmából Észak-Írországban és Írországban is átfogó felmérést végeztetett a LucidTalk közvélemény-kutatóval.

FELMÉRÉSBE BEVONT ÉSZAK-ÍRORSZÁGIAK 51 SZÁZALÉKA, AZ ÍRORSZÁGIAK 54 SZÁZALÉKA ÚGY VÉLEKEDETT, HOGY ÉSZAK-ÍRORSZÁG ADDIGRA ELHAGYJA AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGOT, ÉS EGYESÜL AZ ÍR KÖZTÁRSASÁGGAL.

Számtalan kérdést vet fel egy ilyen egyesítés. A nemzeti valutától az új nemzeti zászlóig és még ezeken túl sok mindenre lesz hatása. Vajon lehet ezt békésen? Megússza e a sziget vér nélkül? Kimarad ebből Európa? Csak záporoznak a kérdések. Egy biztos megint történelmi időket élünk és jobb lenne ha ezekben az időkben egységes lenne a nemzet, nem osztanának meg bennünket ostoba pártoskodások.

forrás: index.hu MTI

Ajánlott Cikkek