Hírek Vélemény-cikkeink

Iskolanyitás? Most? Egy igazán európai dilemma…

A korábbi csúcsokról jelentősen csökkent a fertőzések napi száma Romániában, de most megtorpanást látunk; a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi napon újabb 2752 fertőzést diagnosztizáltak, ami tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Közben pedig nyitnak az iskolák… Legalábbis most úgy tűnik.

Nem kérdés, hogy a szülőkre rendkívüli terheket ró, hogy a távoktatásban a kisebbekkel együtt kell tanulni. Ez pedig visszahat a gazdaság egészére, mert nyilvánvaló, hogy a fizikai munkát végzők vagy nem tudnak megjelenni munkahelyükön, vagy gyermekeikkel nem tudnak a jelen helyzetből adódóan többet foglalkozni, de az otthonról dolgozók munkája is megsínyli a kettős feladat. És persze minél tovább fennáll ez a helyzet, annál inkább megviseli a szülők (és a gyermekeik) idegrendszerét ez a túlterhelt állapot!

Az igaz ugyan, hogy a valamikor 10.000 körüli új regisztrált esetekhez képest a mostani 2.700 körüli esetszám jelentős csökkenést jelent, de ha esetleg megjelennek az új vírustörzsek, és az iskolák is kinyitnak, tartani lehet tőle, hogy újra eldurvul a járvány. Jogos a kérdés, hogy a fent említett áldatlan állapotok ellenére nem lenne jobb inkább megvárni, amíg az átoltottság eléri azt a szintet, ami már fékezőleg hat a fertőzés terjedésére?

Azt nem tudjuk megmondani, hogy az átoltottság szakemberek szerinti minimálisan elvárt aránya mikor haladja meg az 55-60%-ot, mert – mint arról többször írtunk – az európai közös vakcina-beszerzés vonata bizony kisiklott… és azt, hogy más forrásokból mikor érkezik olyan tétel, ami szükséges az oltások mielőbbi tömeges beindításához, ma még nem tudni.

Bár a pár napos hír szerint Románia a negyedik helyen áll az oltottság tekintetében az Unión belül, de ez még mindig csak 3,75%ot jelent és ha ez az ütem marad, akkor az év végéig is eltarthat, mire csak megközelíthető az a bizonyos 55-60%… Nem gondoljuk, hogy ez a román vezetés hibája, ha megnézzük Európa összes országa ezzel a problémával küzd, és csak ígéretek, meg szerződés-szegések vannak idáig, de arról semmi hír, hogy megérkeztek volna azok a szállítmányok, amelyek a tömeges oltás megkezdéséhez szükségesek.

Jó döntés nincs, csak a kisebb rossz irányába lehet elmozdulni. Csak ötlet szintjén kérdezzük; mi lenne, ha egy fél évvel eltolnák az iskolai oktatási rendet? Mi lenne, ha a mostani tavaszi etapot őszre halasztanák? Ez csak kérdés, lehet, hogy a problémát egyáltalán nem oldaná meg, sőt, még rosszabb helyzetet szülne, de nem vagyunk szakemberek. A kérdésekkel csak azt szerettük volna érzékeltetni, hogy extrém helyzetekben extrém döntéseken is el kell gondolkodni adott esetben.

Az idő most mindennél fontosabb, és nem véletlen, hogy az uniós országok elégedetlenek az Európai Bizottság vakcinabeszerzései kapcsán! Egyes vélemények szerint a kudarc eleve kódolva volt, amikor a tagállami szinten adott szakember-gárdák helyett az ügyben teljesen járatlan szervezetre bízták a beszerzést, ráadásul egy olyan szervezetre, ami a rendelkezésére álló időszak alatt mintha nem gyűjtötte volna be azokat a szakembereket, akik pedig rendelkezésre állnak Európa különböző országaiban…

Ajánlott Cikkek