Hírek

Ismeretlen megtámadta az orosz nagykövetet Varsóban a győzelem napjának ünneplése közben

Azonosítatlan személyek megtámadták Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövetet a varsói szovjet katonák temetőjében tartott megemlékezés alkalmával. Vörös festékkel leöntötték, és nem helyezhetett emlékkoszorút a győzelem napja tiszteletére. Az esetről a TASzSz számolt be.

Borítóképen: Red fundraising icon for Wikipedia (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: User:Neyonae, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Andrejevet felesége és egy csoport diplomata kísérte az orosz diplomáciai képviseletről. Az agresszív lengyeleket és ukránokat is magában foglaló tömeg vörös festékkel lekentette őket, és nem engedte, hogy a szovjet katonák-felszabadítók emlékművéhez menjenek. A helyszínre kiérkező rendőrök átvették a helyzet irányítását, és segítettek a diplomatáknak biztonságosan az autóhoz jutni.

Korábban a varsói városháza és a lengyel külügyminisztérium megtiltotta az orosz nagykövetség megemlékező rendezvényeinek megtartását május 9-én, különös tekintettel a Halhatatlan Ezred kampányra. Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes a közösségi oldalakon azt írta, hogy a külügyminisztérium „nem tervezi az orosz nagykövetség támogatását, és nem is fog ilyen támogatást nyújtani”. Szerinte a külügyminisztérium „negatív álláspontot” közvetített az orosz nagykövetség felé.

Ajánlott Cikkek