Hírek

Ismét eljön Magyarországra Ferenc pápa

Ferenc pápa örömmel emlékezik vissza a szeptemberben Budapesten tett látogatására, és szívesen tenne lelkipásztori utat Magyarországon – mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát az MTI-nek, miután találkozott Ferenc pápával a Vatikánban a szerdai általános audiencián.

Hortobágyi Cirill a katolikus egyházfő szeptember 12. és 15. közötti magyarországi és szlovákiai útjáról készült kiadványt vitte el a Vatikánba, és személyesen adta át Ferenc pápának. A Szentatya bele is lapozott a könyvbe, és visszaemlékezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséjére, amelyet a Hősök terén mutatott be – számolt be a pannonhalmi főapát.

A pápa 34. apostoli útját összefoglaló, Az evangélium szabadságában éljetek! című kötet a Bencés Kiadó és az Új Ember katolikus lap kiadványa, Ferenc pápa budapesti és szlovákiai beszédeit tartalmazza magyar nyelven, a négynapos látogatás helyszínein készült fotókkal. A könyvet bevezető ajánlást Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke írta. A Pannonhalmi Főapátság vezetője az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, hogy a vatikáni audienciateremben tartott általános kihallgatáson lehetőség adódott rövid beszélgetésre is.

Ferenc pápa azt mondta nekünk magyarul, hogy »Isten hozott«. Emlékeztettem őt: szeptemberben a Vatikánba visszavezető repülőúton úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy mivel megérintette őt a találkozás a magyarokkal, szívesen tenne lelkipásztori látogatást Magyarországra. Mondtam neki, hogy nagyon várjuk, erre Ferenc pápa azt válaszolta: »El fogok jönni«

 – számolt be Hortobágyi Cirill. Hangsúlyozta, hogy a bencés főapátság közvetlenül a Szentszék alá rendelt monostor, ahol Szent II. János Pál pápa huszonöt éve járt.

Ezért örülnénk, ha Pannonhalmára is el tudna jönni

– mondta. A pannonhalmi főapátot mások mellett Dejcsics Konrád, az apátság kulturális igazgatója kísérte. Az audiencián átadták Ferenc pápának Varga Ferenc bútorműves mester intarziaalkotását, amely a gyermek Jézus születését ábrázolja. 

A Magyar Kurír beszámolója szerint továbbá Kuzmányi István, a katolikus hírportál főszerkesztője a Jöjjetek és lássátok! – A budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a képek tükrében című kötetet ajándékozta az egyházfőnek. A fotóalbum 197 fényképet tartalmaz a kongresszus hetéről. Ferenc pápa helyben bele is lapozott a képes összeállításba.

(via MTI, Magyar Kurír index.hu)

Ajánlott Cikkek