Hírek

„Ismét felszólítjuk a helyi médiát, hogy hagyjanak fel a hamis hírek terjesztésének gonosz gyakorlatával!”

Az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség cáfolja azon híreszteléseket, miszerint a nyugati cégeket fenyegették Oroszországban AZZAL, hogy őrizetbe vegyék vezetőiket és lefoglalják vagyonukat.

Borítóképen: A 2007. szeptember 15-i háborúellenes tüntetés tüntetői Washington DC-ben, köztük egy férfi, aki a kezében egy amerikai zászlót tartott, amelyen csillagok helyett vállalati logók láthatók (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ragesoss, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Ismét felszólítjuk a helyi médiát, hogy hagyjanak fel a hamis hírek terjesztésének gonosz gyakorlatával. A Wall Street Journal opusz színtiszta fikció” – írták a diplomaták a Telegram csatornájukon.

Oroszországban legalább ezer amerikai cég működik, és – mint a közlemény megjegyzi – ezek a cégek azért telepedtek meg Oroszországban, mert kölcsönösen előnyös üzleti együttműködést folytatnak. Ez minden bizonnyal így is van, de most az amerikai és más nyugati cégek sorra jelentik be kivonulásukat az orosz piacról. Ennek oka nyilvánvalóan a háború, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy például a McDonald’s továbbra is fizeti alkalmazottait, arra számítva, hogy visszatér az országba szolgáltatásaival.

„A döntés, hogy folytathaják-e az üzleti tevékenységet hazánkban, teljes mértékben az amerikaiakon múlik. Fenntartjuk a jogot ugyanis, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt a russzofób hisztériát, amely óriási veszteségek elszenvedésére buzdítja a külföldi vállalkozásokat, csak hogy bosszantsák Oroszországot” – közölte a nagykövetség.

Korábban a Wall Street Journal arról írt, hogy az orosz hatóságok állítólag szankciókra figyelmeztették a McDonald’s-t, az IBM-et, a Yum Brands-et és számos különböző területű vállalatot, melyek többek között a technológiai, élelmiszeripari, ruházati és banki szektorban tevékenykednek/tevékenykedtek. A lap forrásai szerint az ügyészség képviselői állítólag felkeresték és fel is hívták ezeket a cégeket, perrel fenyegetve őket, valamint vagyontárgyak, köztük védjegyek lefoglalásával.

Számos külföldi cég már korábban bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról. Az oroszországi munka felfüggesztését a Heineken sörgyártó konszern, a Starbucks kávézólánc, a Zara, a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a svéd IKEA és mások jelentették be.

Hozzá kell tenni, hogy sok cég nem feltétlenül azért függeszti fel tevékenységét, mert szolidaritást vállal Ukrajnával – noha ez a kommunikáció! -, hanem azért, mert az Oroszország ellen bevezetett szankciók ellehetetlenítik a működésüket.

A cégek pedig – ha már úgysem képesek a normál működésre – inkább marketingként mutatják be kivonulásukat.

Nem túl olcsó reklánfogás ez, de tény, hogy van ilyen is… Arról pedig nyilván nem tudunk meg közelebbit, hogy a WSJ által említett fenyegetések tényleg megtörténtek, avagy sem…

Ajánlott Cikkek