Magyarság Nagyjaink

Isten éltessen “Tibusz” Tátrai Tibor!

„Kitaláltam, hogy én nem utánzok senkit, nem másolom le senkinek a játékmodorát, hanem kialakítom a saját stílusom, és gyakorlatilag ezt fejlesztettem és fejlesztem a mai napig” – mondta egy interjúban Tátrai Tibor. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, gitáros, érdemes művész április 5-én hetvenéves.

borítókép :origo.hu

Szülei korán elváltak, őt a nagyszülei nevelték Angyalföldön. Tizenhat évesen ifjúsági ökölvívó bajnok volt, de amikor meghallotta Radics Bélát gitározni a Danuvia Művelődési Házban, a zenélést választotta hivatásának. Két év után otthagyta a vegyipari szakközépiskolát, és Radics „gitárhordozója”, a Sakk-Matt együttes roadja lett, közben rengeteget gyakorolt saját hangszerén.

Első zenekara, az 1969-ben alapított Kárpátia repertoárja a Shadowstól a Creamen, Jimi Hendrixen át a Black Sabbathig terjedt. Innen került egy év után a Tűzkerék együttesbe, ahol a legendás R. B. Kapitány hagyta érvényesülni a színpadon. Megízlelhette, milyen a siker, és rengeteget tanult a talán legnagyobb magyar gitárostól.

A Generál együttesben (1976). Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 „Tibusz”, ahogy barátai nevezik, rövid időre a popzenét játszó Juventushoz került, ahol megírta első saját, kislemezre is felkerült dalát. Innen csábította őt az ausztráliai turnéról visszatért Syriusba Orszáczky Miklós, ugyanis a fúziós zenét világszínvonalon játszó együttest visszavárták a távoli kontinensre, de egy gitárossal kiegészülve. Az itt töltött időszak Tátrai számára, ahogy később mondta, felért az egyetemmel, ahol professzorok muzsikáltak. Szavai szerint „rá kellett jönnöm, hogy a rock and roll gitáros semmit nem tud, az öt hang és három akkord itt kevésnek bizonyult, hiszen a Syrius zenéjében minden létező hang és harmónia megvolt”. A zenekart végül nem engedték vissza Ausztráliába, ezért több tag is távozott. Az új hangzás már nem tetszett Tátrainak, aki 1973-tól a Török Ádám vezette Minivel muzsikált.

A Hobo Blues Band koncertje Közép-Európa első nemzetközi bluesfesztiválján, 1990-ben. Fotó: MTI/Földi Imre

Idővel megkereste a souldalokat játszó Olympia énekesét, Horváth Charlie-t, hogy szívesen csatlakozna, ám nem sokkal később őt és Charlie-t is hívta a „kölyök” Generál helyébe lépő „új-Generál”. Friss, funkys zenéjük nagyon kapós lett külföldön, de idehaza csak a Zenegép című számuk lett igazi siker. A viszonylagos kudarc kedvét szegte, külföldön vendéglátózni nem akart, ezért egy ideig redőnyösként dolgozott, mert akkoriban alapított családot.

Tátrai 1979-től Frenreisz Károly mellett az Új Skorpióval koncertezett itthon és külföldön, majd 1983-tól – előbb vendégként – a Hobo Blues Bandben szaggatta a húrokat. Így a HBB Vadászat című nagy hatású dupla albumán is, amelyet minden idők egyik legjelentősebb magyar konceptalbumának tartanak.

Fotó: MTI/Kleb Attila

1985-től a Tátrai–Török Tandemben zenélt, ettől az időszaktól kezdve egyszerre több együttesnek is tagja hosszabb-rövidebb ideig.

A CIKK ITT FOLYTATÓDIK kultura.hu

Ajánlott Cikkek