Hírek

Itt az amerikai válasz az orosz javaslatokra!

Az Egyesült Államok írásban adott választ a decemberben tett orosz javaslatokra. Elég hosszasan született meg a válasz, az időhúzásnak azonban vége, nyilvánvaló, hogy nem lehetett tovább halogatni. Nem tudni, de lehet, hogy a levél tartalma miatt kellett távozásra szólítani Ukrajnából az amerikai állampolgárokat?

Borítóképen:  Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Európai Bizottságban Brüsszelben, 2021. március 25-én (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Európai Bizottság)

A választ személyesen John Sullivan moszkvai amerikai nagykövet adta át Anthony Blinken nyilatkozata szerint, ami a külügyminiszter szerint választ ad Oroszország aggodalmaira, és felveti, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei mitől tartanak.

Blinken újságíróknak elmondta, hogy a válasz diplomáciai útra tereli a konfliktus rendezését, legalábbis Washington ebben reménykedik, hiszen most az oroszokon a sor, az ő döntésük függvénye, hogy végül mit választanak. Ebből mér következtetni lehet arra, hogy engedményeket nem tettek annak vonatkozásában, hogy Ukrajna ne lehessen NATO-tag, és Kelet-Európában állítsák vissza a bővítés előtti állapotokat.

„A dolgok írásba foglalása jó módja annak, hogy a lehető legpontosabban fogalmazzunk, és az oroszok a lehető legvilágosabban megértsék álláspontunkat, elképzeléseinket. A dokumentum náluk van, a labda az ő térfelükön van” – mondta Blinken.

Majd kifejtette, hogy az orosz követelések, miszerint a NATO vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, és tiltsa meg Ukrajnának, hogy valaha is csatlakozhasson a NATO-hoz, nem lehetnek a tárgyalások alapjai, de Washington kész más témákról tárgyalni. Ilyenek például fegyverzet-ellenőrzés és bizalomépítő intézkedések.

Azt ebben a pillanatban nem tudni, hogy mit lép erre Vlagyimir Putyin, de mint korábban mondta a lépéseket megtárgyalja katonai tanácsadóival. Most tehát kiderült, amit sejteni lehetett, az Egyesült Államok elutasította a javaslatot, ugyanakkor kész tárgyalni.

A kérdés az; ez elég lesz Moszkvának, vagy tényleg elfogy a türelme?

Ajánlott Cikkek