Hírek

Itt az orosz válasz Lengyelországnak mert nem akar rubelben fizetni

Az Onet lengyel kiadása szerint Oroszország leállította a földgáz szállítását Lengyelországba . A kétoldalú jamali szerződés szerinti kötelezettségekről beszélünk.

Megállapították, hogy az Országos Klímaminisztériumban kríziscsoportot kell létrehoznia , amelynek meg kell vitatnia a jelenlegi helyzetet és megoldást kell találnia. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy orosz részről egyelőre nem érkezett hivatalos észrevétel.

Korábban, április 26-án a lengyel hatóságok szankciókat vezettek be a Gazprommal szemben . A kormány úgy döntött, hogy önállóan lép fel, és az uniós szankcióktól függetlenül korlátozásokat vezetett be .

A szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy egy ilyen lépés nem érinti a Lengyelországon keresztüli orosz gáztranzit lehetőségét, mivel Varsó nem korlátozhatja a tranzitot a többi uniós országgal kötött megállapodás nélkül. A szankciók a Gazprom és a lengyel PGNiG vegyesvállalata, a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszáért felelős EuroPol Gaz tevékenységéhez kapcsolódnak.

A jamali szerződést Oroszország és Lengyelország kötötte 1996-ban. Előre meghatározott áron biztosítja a gázszolgáltatást, amely időnként módosítható, és 2022-ben jár le. Varsó többször is kijelentette, hogy nem fogja megújítani a megállapodást, és aktívan keresi az orosz gáz pótlását.

Ajánlott Cikkek