Hírek

Itt Biden, itt Biden! Putyin jelentkezz!

Az ukrán vezetés láthatóan teljesen megzavarodott, mivel látják az orosz-ukrán határon az orosz katonák felvonulását. Ahogy mondják, a 80.000-es létszámú orosz haderő láttán folyamatosan keresik Putyint, de az orosz elnök elérhetetlen… Nem csoda, hiszen mint Szergej Lavrov közölte, véleményük szerint az ukránok felrúgták a minszki megállapodást, ami nem kevesebbet jelent, mint hogy nem érvényes a tűzszüneti megállapodás! A felek továbbra is egymást okolják a kialakult helyzetért, közben pedig a haderők felvonulnak…

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a Kreml az elmúlt napokban nem kapott arra vonatkozó kérést Kijevtől, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folytasson telefonbeszélgetést egymással, de nem zárta ki, hogy az üzenet még „útban van” valahol a diplomácia rejtett csatornáin… Erre Joe Biden telefont ragadott, és el is érte Putyint! Nézzük, mire jutottak!

A közelmúlt eseményei

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy most a Donbasz orosz oldala és a Krím a világ legjobban megfigyelt területe. Voronyezsnél 40.000, és a Krímben is 40.000 fős orosz haderő minden mozgását figyelik. Van ok az aggodalomra, mert ekkora erők csak 2014-ben voltak a térségben, amikor a jelzés nélküli „zöld kis emberek” elfoglalták a Krímet… Persze drónokkal nem csak megfigyelni lehet, így Zelenszkij elnök Ankarában sem csak Erdogan elvi támogatásáért látogatott, hanem olyan drónok beszerzéséről is tárgyaltak, mint amilyenek a az örmény–azeri háborúban már bizonyítottak, amikor megsemmisítették az örmények tankjait!

Közben az oroszok azt mondják, hogy hadgyakorlat okán gyűltek össze csapatai, hiszen az utóbbi időkben fejlesztett új fegyvereiket akarják kipróbálni. Szó nincs – szerintük! – semmilyen tervezett agresszióról, viszont Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes máris jelezte, hogy nagyon nincs ínyére az ukrán területeken zajló hadfelszerelések felhalmozása:

„Hadfelszerelés-szállítmányaik növelésével a NATO-országok puskaporos hordóvá változtatják Ukrajnát.”

Ne feledjük el, hogy a NATO – nem csak ukrán földön, hanem az ukrán csapatokkal együtt! – szintén hadgyakorlatra készül. Nem kell mondani, hogy ez sem túl hiteles kommunikáció, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a NATO mellett az USA – nem tudni, hogy NATO, vagy USA zászló alatt… – szintén hadianyagokat szállít a térségbe, sőt most a korábban folyamatos, és folytatni tervezett európai csapatkivonások helyett most további haderő telepítésére adta ki a parancsot a Fehér Ház.

Két új alakulat még idén megérkezik Németországba, és az eddigi információk alapján a nagy hatótávolságú, high-tech csapásmérés kiépítése a cél, ami egyértelmű üzenet az ukrán határon mozgolódó Oroszországnak. Ha tehát az oroszok az új fegyvereiket próbálgatják, akkor arra van válasza az USA-nak is! Talán mondani sem kell, hogy a két, vadonatúj fegyverekkel felszerelt új egység mellett a korábbi tervekkel szemben nem vonják vissza a Németországban működő, három amerikai bázist sem.

Az amerikai fegyvernem európai és afrikai parancsnoksága közleményében a következőképpen fogalmazott:

„Az új stratégiák és a folyamatosan változó műveleti környezet megköveteli a kapacitás növelését, ezzel biztosítva a szükséges infrastruktúrát szövetésgeseink és partnereink támogatásához.”

Ne tévesszen meg senkit, hogy az idénre tervezett csapatbővítés mindössze 500 főt jelent, szakértők szerint új rakétarendszerek, a mesterséges intelligenciával támogatott, kiberhadviselést szolgáló rendszerek is érkeznek Németországba.

Itt tartunk tehát; Ukrajna felvonultatja a maga területén a NATO-t, az USA-tól hadfelszerelés érkezik, az USA pedig Németországi bázisait turbózza – mindezt egyértelműen az orosz-ukrán konfliktus okán! Mint többször említettük, a helyzet tipikus; a nagyobb fegyveres összecsapások előestéjén pontosan ezek a stációk vezetnek el végül a háborúhoz! Eddig azonban nem volt semmilyen jele annak, hogy a felek közül bármelyik is visszariadna a folytatástól, és párbeszédre való készséget sem mutattak…

Elnökök beszélgetése

Miután Zelenszkij riadóztatta Washingtont, most Joe Biden felhívta Vlagyimir Putyint, és – többek között – az ukrán helyzetet is érintették, de a két ország ivatalos tájékoztatása alapján azt látjuk, hogy itt sem született megállapodás, csak „megbeszélték, hogy majd megbeszélnek”…

A Biden-Putyin beszélgetés

  • Amerikai elnöki hivatal

Joe Biden hangsúlyozta az egyesült államok elkötelezettségét Ukrajna területi integritása mellett, és aggodalmának adott hangot a jelentős orosz haderő összevonása miatt a Krím-félszigeten és ukrajna határán.

Az amerikai elnök ezen kívül azt is világossá tette, hogy az egyesült államok határozottan fel fog lépni nemzeti érdekeinek védelmében, „reagálva az orosz lépésekre, mint például a kiber-támadások, vagy a választási beavatkozás.”

A beszélgetés során Putyin kifejtette amerikai hivatali partnerének, Joe Bidennek az ukrajnai politikai rendezés orosz megközelítését, közölte kedden a Kreml.

  • Orosz államfői hivatal

Az orosz államfői hivatal által kiadott tájékoztatás szerint Biden az általa kezdeményezett beszélgetés során a kapcsolatok normalizálásának szándékáról tett említést.  A felek emellett tárgyaltak az iráni nukleáris megállapodás kilátásairól, az afganisztáni rendezésről és a klímaváltozásról.

Biden megerősítette azt a célját, hogy stabil és kiszámítható kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal, összhangban az USA érdekeivel, és javaslatot tett arra, hogy a következő hónapokban tartsanak egy csúcstalálkozót egy harmadik országban, ahol megvitathatják az Egyesült Államok és Oroszország előtt álló kihívások teljes skáláját”.

Forrás: MTI

Sajnos ezzel nem vagyunk beljebb, úgy tűnik, hogy a beszélgetés maximum csak „pofavizit” volt, és annak megerősítése mindkét oldalról, hogy kitartanak álláspontjaik mellett, így marad, ami eddig; egyre közelebb kerülünk a fegyveres összecsapáshoz…

Ajánlott Cikkek