Hírek

Itt van az olajszankció! Előre szólunk, kampánytéma lesz!

Az elsődleges kérdés az, hogy mi történt az olaj árával. Mert ugye Washingtonban könnyű dobálózni a szankciókkal, de amikor csengetni kell a benzinkúton, akkor nem tudjuk megadni a Fehér Ház számlaszámát, hogy onnan hívják le a vonatkozó összeget… De van i9tt még más is!

Borítóképen: Az Egyesült Államok földgázexportja rekordmagasságra, 5,3 Tcf-re nőtt 2020-ban, ami 13%-os növekedés 2019-hez képest. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Amerikai Energia Információs Hivatal, licenc: CC0 1.0)

Az Egyesült Államok azonnal hatállyal leállítja az olaj- és a gáz importját Oroszországból. Ehhez 2022 végére csatlakozik az Egyesült Királyság (már hogy a kékégbe ne!), és az Európai Unió is vállalta, hogy 2030-ra teljesen független lesz az orosz energiahordozóktól.

Ez utóbbi okán nem volt olyan brutális az emelkedés a piacon, de így is magasabban zárt a jegyzés, mint az előző napon. Most potom 127,5 dollárnál járunk, amit bárki kifizet – nyugaton… Persze az megint nem érdekel senkit, hogy az orosz importnak legjobban kitett kelet-európai országokkal mi lesz, de talán Magyarországnak van némi sansza!

És – kedves baloldali/ellenzéki batáraink az Úrban! – most lássatok csodát, és világosodjatok meg, miért kért a magyar miniszterelnök a hosszútávú gázszerződés keretében még egy milliárd köbméter gázt éves szinten! Ha nem esett le, maradjatok végleg hülyék, mi nem fogjuk elmagyarázni!

De a lényeg; a hosszútávú szerződések teljesítése nem lehet kérdés, vagy amennyiben az, akkor szépen megkérjük majd az Európai Uniót, hogy a 2030-tól 2036-ig tartó időszakra ugyan fizesse már meg a szállítások elmaradásából Magyarországra háruló kártérítést, amit a Gazpromnak kell majd kifizetni. A hosszútávú szállítási szerződés ugyanis akkor jár le.

És újfent egy kérdés; Világos már, hogy a szerződés miért éppen 10+5 éves? Világos, hogy miért van az, hogy a tizedik évnél van lehetőség módosításokra? Na ugye… Akinek nem esett le, mást sem fog megérteni, ott a baloldalon nyugodtak el lehet szégyellni magunkat!

De egy kicsit komolyra fordítva a szót. Európa végre húzott egy olyat, ami ugyan nem jó neki, de legalább nem nyalják fényesre a washingtoni bürokraták seggét, mint a brexiter britek! Gondoljunk csak bele; majd’ kilenc év az nagy idő! 

A probléma csak abban áll, hogy addig – ez eddigi zöldítés árán felül – most még egy valag LNG-kikötőt is építeni kell! Már akinek! Mert bizony, akihez becsatlakozik egy Balkáni áramlat nevű „betáp” az tud intézni magának jópofa azeri, meg mindenféle más gázt – bármi is legyen annak az eredeti kitermelési helye…

Akkor az megvan, hogy miért kellett a Balkáni áramlat? És az megvan, hogy miért kellett az adriai LNG-terminál kapacitásainak nagy részét lefoglalni? És az megvan, hogy miért kell Magyarországnak az a kikötő, amit a baloldalon/ellenzékben képtelenek értelmezni?

Persze ebből megint választási téma lesz, de esténként, amikor nyugovóra tértek, azért morzsoljatok el egy kommunista imát a jobboldali kormányért! És most halljuk a hülyeségeket balról!

Ui.:

Aki egy kicsit alaposabban szemügyre veszi a borítóképen közöl két ábrát, észre kell vennie, hogy pontosan azóta emelkedik a gáz ára, amióta az Egyesült Államok nettó exportőr lett! Micsoda véletlen…

Ajánlott Cikkek