Hírek

Izrael nem hajlandó kémprogramokat eladni Ukrajnának

WP: Izrael nem volt hajlandó eladni a Pegasus mobiltelefon-nyomkövető szoftvert Ukrajnának

Az izraeli Védelmi Export-ellenőrző Ügynökség blokkolta Ukrajna azon kísérletét, hogy megszerezze az NSO Group izraeli cég által kifejlesztett Pegasus mobiltelefon-kémprogramot. Erről a TASS számolt be a Washington Postra hivatkozva.

A kiadvány forrásai szerint azért döntöttek így, mert attól tartottak, hogy Ukrajna hozzáférése a Pegazushoz negatív reakciót váltana ki Oroszországból. Feltehetően ez a döntés még egebben született, de a pontos dátum nincs megadva.

Arról is beszámoltak, hogy az NSO-csoport részben korlátozta a korábban Észtországnak biztosított Pegasushoz való hozzáférést. Hogy milyen korlátozásokat vezettek be, azt a lap forrásai nem jelezték . Szerintük Észtországnak nincs lehetősége az orosz telefonok figyelésére.

Február elején vált ismertté , hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) titokban Pegasus spyware-t vásárol. Az NSO Csoport botrányos fejlesztésének megvásárlása még 2019-ben történt. Az iroda ugyanakkor azt állítja, hogy csak „korlátozott licencet” vett birtokba, amit az „új technológiákkal való lépéstartás” vágya diktált.

Ajánlott Cikkek