Hírek

Izzanak a vonalak, középpontban Moszkva! Napi összefoglaló

Már ott tartunk, hogy a Pentagon szóba áll a fehérorosz haderő vezetőjével, mert Moszkva láthatóan egyre idegesebb azért – mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mondta -, mert az Egyesült Államok konfliktust akar kiprovokálni az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló híresztelésekkel. A kelet-ukrajnai szakadárok közben arról számoltak be, hogy felleltek tömegsírokat, amelyek „az ukrán agresszió áldozatainak” nyughelyei…

Borítóképen: Moszkva, Kreml (forrás: https://www.flickr.com/photos/koraxdc/8280621169/ via commons.wikimedia.org, szerző: Pavel Kazachkov, licenc: CC BY 2.0)

Nem egyszerű a helyzet, így nem csoda, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök másfél órát beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A viszont csoda, hogy ennyi ideig tartott a megbeszélés, mert Macron közölte hivatali partnerével, hogy hogy az őszinte párbeszéd összeegyeztethetetlen a katonai eszkalációval az ukrán határon…

Nem tudni, miért ez a legnagyobb probléma, és nem tudni, miért erre koncentrál a Nyugat, amikor az oroszok világosan kifejtették, hogy mindez inkább védekezésként szolgál a NATO terjeszkedése ellen, semmint támadó-szándékkal lépnek fel.

Ami viszont sokkal fontosabb:

Kijelentették, hogy szeretnék folytatni a párbeszédet a Minszki Megállapodások végrehajthatóságáról, a Donyec-medencéről, valamint szélesebb értelemben az európai biztonsági rendszerről!

Hoppá! Ez aztán komoly eredmény, két oknál fogva is. A kiadott anyagban nem találtunk említést a Krímre nézve, az viszont komoly eredmény, hogy a Minszki Megállapodás végre, illetve annak végrehajthatósága szóba került!

Nem volt ilyen szerencsés Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki ezúttal Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett, hiszen míg ő kifejtette, hogy szerinte az Egyesült Államok ki akarja provokálni az ukrán hatóságokból, hogy tereljék a probléma rendezését katonai útra, addig Blinken fenntartotta vádjait, miszerint invázióra készülnek…

Akárhogy is nézzük, az Egyesült Államok lépéseit, nem tudjuk nem észrevenni azt az ellentmondást, hogy csak akkor tárgyalnak az oroszokkal, amikor tényleg nagyon feszültnek tűnik a helyzet, ezt a feszültséget pedig Putyin elnök csak úgy tudja fokozni, ha még több katonát, és haderőt telepít az ukrán határ közelébe!

Ha úgy tetszik, azzal vádolja Washington Moszkvát, amit éppen ő idéz elő azzal, hogy elvtelenül támogatja Ukrajnát, és nem hajlandó érdemi tárgyalásokra az oroszokkal!

Miért elvtelen? Mert Ukrajna nem demokrácia, a szó nyugati értelmében pedig végképp nem az, és mert Ukrajna úgy bánik az őshonos, nem ukrán nemzetiségű állampolgáraival, ami bőven kimeríti a diszkrimináció fogalmát, nem mellesleg minden alapvető jogot sért!

Mindeközben… Több mint 130 tömegsírt fedeztek fel a Donyecki Népköztársaság területén, bennük „az ukrán agresszió következtében elhunyt civilek” holttesteivel – jelentette be Gyenyisz Pusilin, az Ukrajna keleti részén található, Oroszország által támogatott szakadár Donyecki Népköztársaság elnöke pénteken.

Kétségtelen tény, haltak meg civilek a fegyveres összecsapásokban, de erről is a vita megy, hogy milyen létszámban, és kiknek „köszönhetően”. Az minden esetre tény, hogy Pusilin kijlentése beleiilik mind az orosz retorikába (orosz oldalról a nyugat és Ukrajna agfrissziójának bizonyítéka), nyugati részről pedig ahhoz az orosz dezinformációs tevékenységhez hasonlíthatják, ami a Krím elfoglalása előtti időkben jellemezte az orosz kommunikációt…

Mi történt tehát ma? Megtudtuk (?) az orosz támadás időpontját, az orosz és amerikai álláspont egy jottányit sem közeledett, viszont Macron Putyinnak történt beszélgetése már tartalmazott részben biztató elemeket!

A feszültség egy kicsit sem csökkent de talán az európai vezetők belátják, hogy a megoldás náluk lehet, ha nem csak Amerikára várnak – ahogy azt teszik immár jó 70 éve…

Ajánlott Cikkek