Hírek

Janukovics Lengyelországgal való egyesülést jósolt Ukrajnának

Viktor Janukovics volt ukrán elnök megjósolta a köztársaság államiságának elvesztését, és kijelentette, hogy teljes egyesülésre kerülhet sor Lengyelországgal. Erről írt a Facebook- oldalán írt cikkében, amelyet Janukovics sajtótitkára, Jurij Kirasir tett közzé.

„Bármilyen fájdalmas is nekem ma erről írni, Ukrajna államisága rendkívüli veszélyben van. Teljes pusztulás fenyegeti” – írta Janukovics, megjegyezve, hogy nem csak az ország déli és keleti területeinek elvesztéséről van szó.

Az exelnök szerint Ukrajna nyugati határain is “nem minden ilyen egyszerű”. „Lengyelország nemcsak 1939 szeptemberére emlékszik. Megbízhatóan emlékszik 1923 márciusára, amikor Párizsban az antant államok nagykövetei végül Kelet-Galícia területeit és Volhínia nyugati részét a második lengyel-litván nemzetközösségbe foglalták” – mondta.

Ukrajna és Lengyelország jelenlegi helyzeti közeledése azzal fenyegetheti, hogy összeolvad ezzel az országgal – biztos benne Janukovics. Ennek oka lehet a gazdasági fizetésképtelenség veszélye, amely nem teszi lehetővé szuverenitásának védelmét.

Maria Zakharova , az orosz külügyminisztérium szóvivője korábban ismertette Lengyelország ukrajnai terjeszkedési terveit. Hangsúlyozta, hogy “legalábbis a tények ezt mondják”. Zakharova szerint az orosz különleges művelettel való kapcsolat „nem több, mint ürügy”.

Ajánlott Cikkek