Hírek

Japán fél kivonulni az orosz energiaprojektekből

A japán hatóságok félnek kivonulni az orosz energiaprojektekből, mert nem akarják, hogy más szereplők lépjenek Tokió helyére. Ezt a Bloomberg tudta meg .

Megjegyzendő, hogy a japán Mitsubishi és Mitsui társaságok birtokolják a Szahalin-2 olaj- és gázprojekt 22,5 százalékát, miközben az ott megtermelt üzemanyag nagy részét Japánba küldik. E terület felhagyása arra készteti Tokiót, hogy alternatív energiaforrásokat keressen az amúgy is telített piacon.

Emellett Koichi Hagiuda kereskedelmi miniszter attól tart, hogy ez rekordemelkedést fog kiváltani a nyersanyagárakban. “Ha Japán kilép a projektből, egy harmadik fél pedig átvszeszi” – véli.

Az Oroszországgal közös Szahalin-2 projektből való kilépés Japánnak 1800 milliárd jenbe (15 milliárd dollár) kerül – számolták ki az újságírók a veszteségeket. Az országnak további üzemanyagot kell vásárolnia, az azonnali vásárlások 35 százalékkal növelik az import összköltségét. Végső soron a fogyasztók jelentősen többet fognak fizetni a gázért és az áramért.

Fumio Kishida miniszterelnök azt mondta, hogy a Szahalin-2 “lehetővé teszi, hogy hosszú távon alacsony áron vásároljon energiát”. Márciusban a Mitsui és a Mitsubishi japán vállalatok megtagadták az orosz olaj- és gázprojektből való kilépést.

A Sakhalin-2 egy olaj- és gázprojekt, amelyet Szahalinon hajtanak végre a termelés megosztása alapján. Az orosz Gazprom 50 százalék plusz egy, a Shell körülbelül 27,5 százalékos, a Mitsui 12,5 százalék, a Mitsubishi pedig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Ajánlott Cikkek