Hírek

Japán nem hajlandó kiutasítani orosz diplomatákat

Japán újabb tanújelét adta, hogy nyugati szövetségeseinél sokkal realistább módon reagál az orosz-ukrán konfliktus okán kialakult szankciós őrülethez. Ennek része a vállalatok kivonulása, az orosz vagyonok befagyasztása, illetve mostanság nagyszámú orosz diplomata kiutasítása egyes országokból.

Borítóképen: A Japán Külügyminisztérium épülete, Chiyoda, Tokió, Japán (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Lover of Romance, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Japán nem menetel együtt az Egyesült Államok vezette társasággal, mert – mint a Sankei nevű lap írja;

„Ha kiutasítják az orosz diplomatákat, akkor Moszkva mindenképpen csökkenteni fogja a japán diplomáciai képviseletek számát az országban, ami megnehezíti a konzuli feladatok ellátását, beleértve a japán állampolgárok érdekeinek védelmét rendkívüli körülmények között. Az újság azt is megjegyzi, hogy Tokió soha nem folyamodott olyan intézkedésekhez, mint a diplomaták kiutasítása.”

Véleményünk szerint azon túl, hogy külföldi diplomata kiutasítására a modern Japán történelmében mindössze háromszor került sor, tehát Tokió nem gyakorlat-szerűen alkalmazza ezt az eszközt, komoly gazdasági okai vannak japán kormányzat ilyetén magatartásának.

Elég egyértelművé teszi a helyzetet, hogy korábban azt is kijelentette Japán, hogy nem fognak sem elkobozni, sem pedig befagyasztani orosz vagyonokat, mert szerintük erre nincs jogszabályi felhatalmazás.

Nagy kérdés ezek után, hogy mit lép az Egyesült Államok, ami pedig a második világháború lezárása óta Japán biztosítja Japán katonai védelmét a tengereken. Az ugyanis könnyen előfordulhat, hogy Washington – szolgálataiért cserébe, ahogy az Európában is működik… – kér majd valamit Tokiótól…

Ajánlott Cikkek