Hírek

Japán nem hajlandó kivonulni a Szahalin-2 olaj- és gázprojektből

Úgy tűnik, Japán nem tart a csordával, és nem mondja fel együttműködését Oroszországgal. Korábban is sejteni lehetett, hogy Tokió nem fog minden kritika nélkül viszonyulni az amerikai szankciókhoz, és a nagyvállalatok „önkéntes” kivonulásához. És jegyezzük meg; Japán fejlett iparral rendelkezik, ugyanakkor energiahordozókban szegény…

Borítóképen: A Lun-A (Lunszkoje-A) platform, 15 km-re a Szahalin-sziget északkeleti partjaitól, 48 méteres vízmélységnél (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Russian.dissident, licenc: CC0 1.0)

A Szahalin-2 Oroszország első cseppfolyósított földgázt előállító üzeme. 2009 óta az évente megtermelt 10 millió tonna gáz mintegy 60%-a Japánt illeti a megosztásos termelés keretén belül. A beruházást egy vegyesvállalat indította el a Gazprom, a Shell, a Mitsubishi és a Mitsui részvételével. 2006-ban aztán a Gazprom kivásárolta a Shellt, de a japánok maradtak.

Március 12-én a Nikkei üzleti lap arról írt, hogy a Mitsui és a Mitsubishi is kivonul, de most kiderült, hogy továbbra is maradnak a projektben. Ez pedig már csak azért is elemi érdekük, mert Japán nem csak vevője az LNG-nak, hanem kitermelője is, így, ha adott esetben kiterjesztenék Szakhalin Enegry cégre is a rubelben történő elszámolást, az nem érintené feltétlenül a japánokat ebben a projektben.

Hogy mennyire fontos Tokió számára ez a beszerzési forrás? Jól szemlélteti mindezt, hogy az elmúlt napokban romlott a két ország kapcsolata, ugyanis Japán részben csatlakozott a szankciókhoz (de az energiaszektorra vonatkozóan nem!), mire árcius 21-én az orosz külügyminisztérium arról számolt be, hogy Oroszország nem hajlandó tárgyalni a békeszerződésről Japánnal.

Ezen túlmenően Oroszország leállította a japán állampolgárok vízummentes utazását a Dél-Kurili-szigetekre, és kilépett a Japánnal folytatott párbeszédből a közös gazdasági tevékenységek létrehozásáról ezeken a szigeteken. Fumio Kishida japán miniszterelnök viszont azt mondta, hogy Moszkva döntése, miszerint kilép a békeszerződésről szóló párbeszédből, “elfogadhatatlanul kegyetlen”.

Japán tehát sokkal inkább a realitások, és nem az érzelmek felől közelíti meg az Oroszországgal folytatott együttműködéseket, mert pontosan tudja, hogy szankciók kiszabása bizony önveszélyes is lehet… Úgy tűnik tanultak Európa példájából!

Ajánlott Cikkek