Hírek

Japán szeretné rendezni végre Okinawa helyzetét

Éppen most? – kérdezhetjük. Most, amikor a feszültség egyre fokozódik Kína és az Egyesült Államok között? Most, amikor Japán meghívást kapott az AUKUS katonai szövetségbe? Igen, mert Okinawa lakosai sokat szenvednek az amerikai jelenléttől, és attól tartanak, hogy megint célponttá válnak…

Borítóképen: Okinawa-szigetek térképe, Okinawa, Japán (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: T.Kambayashi, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az Egyesült Államok japán támaszpontjainak nagy részének otthont adó Okinawa prefektúrában élő emberek régóta ki vannak téve az Egyesült Államok katonai jelenléte miatti veszélynek.

A piros jelölő Okinawa közigazgatási központjára Naha-ra mutat

Ötven év telt el azóta, hogy Okinawát 1972 májusában visszaadták Japánnak a második világháború utáni amerikai megszállásból, de Japánban az amerikai hadsereg kizárólagos használatára szolgáló létesítmények és területek mintegy 70%-a még mindig Okinawában található.

Okinawa-szigetek

Az Okinawa-szigetek ma Japánhoz tartoznak. A második világháború végén, 1945-ben elesett Ivo Dzsima (Iwo Jima, kénsziget), és már csak Okinawa szigete állt Amerika és a Japán Birodalom törzsterülete között. A japánok itt szenvedtek döntő vereséget. A kamikaze, azaz az isteni szél „egy haldokló birodalom fuvallatává csendesült”. Ez volt a csendes-óceáni háború utolsó, stratégiai jellegű csatája. Egy ott szolgált tengerészgyalogos szavaival: „…nekem nem kell félnem, hogyha valaha is pokolra kerülök, mert már jártam ott.”

A helyi lakosság döntő többsége életét vesztette a harcok során, de azóta sem lett sokkal jobba az élet… A világháború után az ország Okinawa kivételével felszabadult az amerikai megszállás alól, míg Okinava több mint 20 éven keresztül amerikai fennhatóság alatt maradt.

A szigeten egy japánnal rokon, de attól lényegesen eltérő nyelvet, az okinawait beszélik.

Okinawa lakóinak továbbra is azzal a kockázattal kell szembenézniük, hogy amerikai katonai bázisokat fogadjanak, mivel a biztonsági helyzet az indo-csendes-óceáni térségben egyre súlyosabb.

Számos bűncselekményt követtek el az Okinawában állomásozó amerikai csapatok, és amerikai katonai repülőgépekkel is lezuhantak és egyéb incidensek történtek. Az amerikai légitámaszpontok közelében élő helyieket a fel- és leszálló repülőgépek hangos zaja kínozta.

A ’45 utáni időszak minden kelet-ázsiai háborújában részt vettek az itt állomásozó amerikai alakulatok, tehát rendszeres volt a voltaképpeni hadiállapot a szigeteken!

„Fülsiketítő zaj hallatszott, aztán egy pillanat alatt megtörtént” – mondta Hideko Iha, az okinavai Uruma városának 85 éves lakosa, felidézve az 1959. június 30-i incidenst, amelyben egy amerikai vadászgép becsapódott a város Miyamori Általános Iskolájába, miután sok közeli házat ledöntött, és lángra lobbant. „Fogalmam sem volt, mi történik” – tette hozzá.

via JIJI Press

Ajánlott Cikkek