Hírek Kárpátalja

Járvány elleni harc – ukrán módra

Ukrajna sokáig úgy tett, mintha nem is létezne a járvány, de legalábbis a nagy nemzetközi politikai játszmák közepette a kormány erejéből nem futotta arra, hogy polgáraival is törődjön némileg. Most pedig megy a jajveszékelés, mondván, hogy túlterhelt az egészségügy, és ugyan még érdemben el sem kezdték az oltásokat, az oltóanyag máris elfogyott. Vajon mire esküdött fel az ország vezetése?

Ukrajna egy különös képződmény a mai gazdasági, politikai helyzetben, mert nem nagyon van mér egy olyan ország, ahol jelentős nyugdíjemelések vannak, és ennek eredményeképpen ma már „csak” 2 millió nyugdíjas él 2000 hrivnya (22.000 HUF, 61 EUR), és olyan ország sem nagyon létezik, ahol 2021. február végéig egyetlen COVID elleni oltást sem adtak be, és ma is csak a lakosság 0,7%-a (azaz gyakorlatilag nulla!) kapott legalább egy adag védőoltást…

Írtunk róla, hogy alig pár napja (!!!) elnöki rendelet született a témában, ami tartalmát tekintve körülbelül annyit tesz, hogy most már jó lesz valamit tenni, és mindenki kapja össze magát (erről ITT írtunk). Eredmény? Íme:

„Kijev megyében egyetlen, Herszon megyében mindössze 10 védőoltást adtak be kedden.

Ezért az egészségügyi minisztérium utasításba adta, hogy azokból a régiókból, ahol fölösleg mutatkozik, adjanak át belőle más megyéknek. Így 1500 adag oltóanyagot irányítanak át Harkiv megyéből Csernyihiv, 2000 adagot Dnyipropetrivszk megyéből Herszon, 200 adagot Lemberg megyéből Ternopil megyének.

A rendelkezésre álló 500 ezer adag CoviShield vakcinából eddig 304 800-at használtak fel. A következő szállítmányt India májusig elhalasztotta, így nem tudni, mikor érkezik ismét a CovisHield oltóanyagból.”

forrás: karpathir.com

Makszim Sztepanov egészségügyi tárcavezető a következő mondatot eresztette el (Ez annyira tipikusan ikrán, hogy jobb példa sincs a szájjal végzett munkára…):

„Az egészségügyi rendszer a koronavírus elleni harcban teljesítőképessége határán működik. Az oxigénnel ellátott 67 ezer ágy 58 százaléka foglalt. Ennél több ágyat már nem tudnak elkülöníteni a Covid-fertőzötteknek, ugyanis egyéb betegekre is kell gondolni. Jelenleg 47 ezer súlyos koronavírusos fertőzöttet ápolnak kórházban.”

forrás: karpathir.com

Ukrajnában a koronavírus elleni harc kimerül abban, hogy a botcsinálta elnök parancsba adja a vírusnak, hogy fejezze be, és a 45 milliós országban párezer adag vakcinát utaztatnak egyik megyéből a másikba… Gratulálunk! Igazán nagy eredmény az Egyesült Államok legnagyobb barátjától a demokrácia védelmezőitől (erről ITT írtunk).

Van pár észrevételünk a témában, amit talán érdemes megfontolni:

  • Ha már az ország vezetése számára egyáltalán nem fontos – Biden alfelének nyalogatása mellett… – az állampolgárai egészsége, egészségügyi segítséget kellene nyújtani legalább a kárpátaljai magyarságnak.
  • Addig, amíg Ukrajnában gyakorlatilag ellenőrizetlenül tombol a járvány, mindenféle forgalmat és kapcsolatot meg kellene szüntetni a környező országoknak, mielőtt ebből a nyílt vírustenyészetből új és újabb mutánsok kerülnek ki!
  • És ha már olyan nagy a barátság, az USA igazán vehetné a fáradtságot, és adhatna ennek szegényháznak pár millió vakcinát.

A lényeg tehát az, hogy a kárpátaljai magyarságon segíteni kell, ugyanakkor izolálni lenne célszerű azt az országot, ami most egész Európát azzal fenyegeti, hogy újabb hullámokban, újabb mutáns vírusokat szabadít el! Amikor pedig vége ennek az egésznek, egynemzetközi bíróságon majd nem ártana megkérdezni a vádlott Zelenszkijt, meg Kulebát (és tettestársaikat), hogy is volt az, amikor emberek tízezreit hagyták meghalni!

Ajánlott Cikkek