Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Játék a számokkal, de a végeredmény ugyanaz…

Ez pedig nem más, mint hogy az amerikaiak többsége immár nem ért egyet Joe Biden külpolitikájával. Ennek különös jelentőségét pedig az adja, hogy az amerikai közvélemény döntő többségének nem jelent sokat a külpolitika (így vannak trenírozva…), ámde a hazai viszonyok annál inkább fontosabbak nekik. Azt meg egyenesen botorság lenne elvárni, hogy a kettő között összefüggéseket találjanak…

Közvéleménykutatás. Rengeteg vita, tévhit és cáfolat van arra vonatkozóan, hogy a közvéleménykutatók mennyire képesek detektálni a valós viszonyokat, de a hibalehetőségek matematikai valószínűsége nem sokat változott az évek során, így végülis a hibákkal együtt összevethető adatsorokat kapunk.

Sőt, tovább megyünk; egy-egy kutatás hitelessége nagyjából azonosnak tekinthető – feltételezve a szakmai lapon álló működést. Ez utóbbi kitétel persze az egészet agyon üthetné, ezért mi most egy kis „számmisztikát” leplezünk le.

Állítás

Az Economist éa a YouGov közösen végzett felmérése szerint – és ez van a kirakatban! – az amerikaiak 51 százaléka nem támogatja Biden külpolitikáját.

Ez a felületes szemlélő számára igaznak is tűnik, azonban ez a kijelentés elhallgat egy olyan tényt, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ugyanis a fenti adat hangsúlyos megjelenítése azt sugallja, hogy az amerikaiak 49 százaléka egyetért, azaz – a felmérés hibahatárait is figyelembe véve – nagyjából egálra áll Biden külpolitikájának megítélése.

Ez pedig nem mást sugall, mint hogy „ahány ház, annyi vélemény”, azaz indifferens a téma a válaszadók szempontjából, csak az derül ki maximum, hogy megosztó a külpolitika.

Igen ám, de a szalagcím nem említi, hogy a válaszadók 9 százaléka válaszként azt fogalmazták meg, hogy nem „nem tudom”. Ők vagy nem akartak, vagy tényleg nem tudtak válaszolni, de a téma szempontjából ez mellékes.

Valójában tehát a felmérésben, erre a kérdésre csak a válaszadók 91 százaléka adott választ, ami elég komolyan átszabja a „térképet”. A megkérdezett 1.500 felnőtt amerikai állampolgár közül ugyanis csak 1.365 adott tényleges választ. Ha pedig ez utóbbi alapján nézzük meg az arányokat, már olyan számot kapunk különbségként, amit nem lehet a hibahatárral magyarázni!

Cáfolat

A valós arányok tehát; az amerikaiak 56 százaléka elutasítja Biden külpolitikáját, míg 44 százalékuk egyetért vele!

Az első, a „szalagcím-sugallat” mindössze 2 százalék különbséget sejtet, miközben a valósághoz közelebb áll a százalék, ami viszont már bőven hibahatáron túli érték!

Nem nagy dolog? Nem, önmagában nem egy nagy történés, de ha minden egyes témában csak ennyi torzítás van a valóság és a Nyugat politikai kommunikációja között, az hatványozottan összeadódik.

Ha példát akarunk mondani, akkor egy beteges hazudozó is így építi ki hazugság-piramisát.

És vissza a címhez. Ugyanaz? Lényegét tekintve igen, mert az elutasítók többen vannak, de az elsődleges kommunikáció máris degradálja a különbséget, hogy aztán majd a politikusok éppen az ellenkezőjét állítsák…

Ajánlott Cikkek