Foci Hírek Semleges Térfél Sport Sport Vélemény Vélemény-cikkeink Videók

Szalai Ádám vs. FC Basel: Amikor a bíróság mondja ki, hogy járhatsz edzésre…

Október 20. körül röppent fel a hír, hogy Szalai Ádám – aki 2022 elején igazolt a Baselhez – szerződése jövő nyáron jár le, de jelenleg kevés az esély arra, hogy kitöltse a megállapodást. Pedig a magyar válogatott játékos nem eredménytelen; 24 alkalommal lépett pályára jelenlegi klubjában, ezeken a meccseken hatszor talált be.

Borítóképen: A magyar válogatott 2019. november 15-én, Szalai Ádám a 9-es mezben (forrás: wikimedia, szerző: Elekes Andor, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Az az elvárásunk a Basellel szemben, hogy beszüntesse ezt az elfogadhatatlan eljárást. Felfoghatatlan, hogy eltiltották a csapat edzéseitől, s csak egyedül készülhet, és szó nincs róla, hogy pályafutása befejezésén törné a fejét. Semmi ilyenről nincs szó” – mondta akkor a játékos menedzsere, Oliver Fischer.

A válogatottól hetekkel ezelőtt visszavonuló Szalai Ádámról a svájci média néhány napja azt írta, hogy a szezon végén befejezi profi pályafutását, de ezt cáfolta a csatár. akkor úgy tűnt, hogy Szalainak nincs maradása Baselben, állítólag a háttérben azon dolgoztak/dolgoznak, hogy felbontsák a szerződését.

Nem volt mit tenni, a játékos bírósághoz fordult, ugyanis semmi olyat nem tett, ami indokolhatta volna kizárását a csapat edzéseiről. A Bázeli Polgári Bíróság kötelezte klubját, a Baselt, hogy engedjék meg neki az első csapat edzéseinek a látogatását – ezt Instagram oldalán jelentette be a 34 éves csatár:

„Örülök, hogy 2022. november 14-től visszatérhetek az FC Basel első csapatának edzéseihez. Sajnos ezt a jogot a bíróságon kellett megküzdenem, mert az FCB ellenállt neki.

Múlt csütörtökön, 2022. november 10-én, elővigyázatosságból a Bázeli Polgári Bíróság arra kötelezte az FC Baselt, hogy vegyen vissza az első csapat edzésébe. Nagyon örülök ennek a döntésnek, és köszönöm RA Dr. Lucien W. Valloninak és az SAFP-nek ebben a nehéz helyzetben nyújtott értékes támogatásáért.”

Szalai Ádám olyan korban van, hogy nem tudnak pénzt keresni vele, ez az oka, hogy nem játszik

– mondta az esetről Kádár Zoltán, a Young Boys labdarúgócsapatának másodedzője, és külön kiemelte, hogy;

Egy ilyen legendával így bánni, keserű szájízt hagy maga után.

Nos, a Basel 800.000 euróért vette meg Szalai Ádám játékjogát a Mainz-tól 2022. február 15-én. Itt felemerülhetett valamennyi igazolási díj, valamint azóta ehhez hozzájött kilenc havi fizetés – amiről nincs pontos információnk -, de összességében ennyibe került Szalai Ádám klubjának. Csak egy nagyvonalú becslést adunk, amikor azt mondjuk, hogy 1,5 millió eurónyi összegbe került eddig a játékos jelenlegi klubjának.

Az a nagy kérdés, hogy vajon miként lehet ezt az összeget kitermelni! A klub – Kádár Zoltán nyilatkozatára alapozva gondoljuk ezt – úgy gondolja, hogy nincs esély ezt az összeget kitermelni. De mégis, mi lehet a megoldás?

A kérdés megválaszolása előtt menjünk vissza ez év februárjába! Akkor is pontosan lehetett tudni, hogy mi a státusza Szalai Ádámnak; egy 34 éves játékos már pályája vége felé jár, nem kérdés, értéke ennek megfelelően leszálló ágban van. Nem is feltétlenül a pályán mutatott teljesítménye miatt, hanem mert könnyebben megsérülhet (és nehezebben gyógyulhat), na meg rövidebb ideig tudja már formáját tartani, mint egy tíz évvel fiatalabb játékos.

Ez mind olyan tényező, ami abba az irányba mutat, hogy Szalai Ádám játékjogának értéke csökkenőben van, még akkor is, ha a pályán jó teljesítménnyel rukkol elő!

Akkor most nézzük meg, hogy miért igazolta le Szalai Ádámot a Basel, és rögtön kiderül, hogy akkor miért nem jutott eszébe senkinek nyereségről lamentálni! A képlet igen egyszerű; kellett egy csatár, mert az bizony nem igazán volt akkoriban a Basel csapatában…

És Ádám jól is teljesített; alig egy hónap alatt hat mérkőzésen négy gólt szerzett, minden rendben volt!

Igen ám, de a klub nem akart még egyszer olyan helyzetbe kerülni, hogy nem marad támadója, ezért nagy erőkkel rámentek csatárok szerződtetésére; A Drotmundból leigazolták Bradley Thomas Finket (189 éves), a Nantes-tól Jean-Kévin Augustin érkezett (25 éves), Andi Zeqiri (23 éves) a Brighton-tól érkezett kölcsönbe 2023 nyárig, a Lausanne-Sporttól pedig Zeki Amdouni (21 éves) került kölcsönbe a Basel csapatához, utóbbi két évre.

Nos, ilyen helyzetben Szalai Ádámot nem játszatták, mert bizony ezek a játékosok mind-mind többe kerültek, így persze őket kell játszatni, mert belőlük lehet pénzt csinálni, hiszen még fiatalok, másrészt pedig a kölcsönbe érkezők esetében a kölcsönadó klubnak lehetnek elvárásaik az éles meccsen töltött játékpercek tekintetében.

És akkor most jön a válasz arra, hogy mi lehet a megoldás. Amikor a bíróság kell, hogy igazat adjon a játékosnak, már régen rossz… Az önmagában örömteli, hogy a bíróság érvényt szerzett a jognak, de ezek után érhető lenne, ha már Szalai Ádám sem szeretne nagyon a Baselben pályára lépni!

Ha pedig a klub továbbra is az anyagi kérdéseken lovagol, akkor azt tudjuk mondani, hogy barátkozzanak meg a gondolattal;

Ebből nem lesz nyereség, ezért törekedjenek a veszteségek minimalizálására, azaz mondjanak Szalai Ádámnak egy szemmel jól látható összeget, és felejtsék el a szerződésbontás után, hogy valaha is náluk játszott!

Nem mellesleg; Szalai Ádám válogatottságról való lemondását szintén rosszul élte meg a klub, mert nem azt látta benne, hogy most már kizárólag klubcsapatára koncentrál játékosa, hanem azt, hogy egy válogatottból kimaradó játékos értéke kisebb… De ez már az ő hibájuk, ahogy az is, hogy nem játszatják, pedig pár gól, egy-egy jól sikerült meccs is tudja (helyesebben; tudná!) növelni Szalai Ádám értékét!

És itt van az a pont, ahol lelepleződik a klub! Ha játszatnák Ádámot, magasabb lenne a piaci értéke, és többet kérhetne a lelépésért… Nos, a fentiekben leírtak okán nem játszik Szalai Ádám a Baselben – még akkor sem, ha olyan gólokat szerez, mint a németek ellen szeptemberben:

Szóval most az a helyzet, hogy mélyen a zsebbe kell nyúlni, és minden kellemetlenségnek vége szakad, mind a játékos, mind a klub számára. Ja, hogy ott a hegyek között megy a „fogtechnika”? Igen, de van, amikor nem jön be egy üzlet – még ott sem!

Ajánlott Cikkek