Hírek

Jávor Benedek: A magyar kormány jelenleg súlyos fenyegetést és biztonsági kockázatot jelent a kárpátaljai magyaroknak

A Párbeszéd Magyarországért politikusa, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője erős állításokat tett közösségi média felületén. Nem hagytuk szó nélkül.

Borítóképen: Jávor Benedek (forrás: https://www.flickr.com/photos/lehetmas/4937582788/in/photostream/ via commons.wikimedia.org, szerző: LMP licenc: CC BY-SA 2.0)

„A magyar kormány a kárpátaljai magyar kisebbség védelmére hivatkozik, amikor a nyelvtörvény miatt évek óta blokkolja Ukrajna euroatlanti közeledését. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Ukrajnában a magyarnál jóval nagyobb román és lengyel kisebbség él, és ezek az országok is határozottan kifogásolták az – amúgy valóban több ponton diszkriminatív és jogkorlátozó – nyelvtörvényt, és megoldást sürgettek a felvetett problémákra. Mindez azonban egyáltalán nem akadályozta meg őket abban, hogy kiálljanak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, illetve támogassák az ország közeledését az EU-hoz és a NATO-hoz.”

Az, hogy a románok és a lengyelek többen vannak Ukrajnában, nem lehet érv, ez a téme nem a számosságról szól, ezt húzzuk is ki gyorsan. Annak pedig oka van, hogy sem a lengyelek, sem a románok nem vétóznak ezért. Ez egész egyszerű, csak némi józan belátás kell hozzá; a lengyelek történelmi okoknál fogva – és mert szomszédosak Fehéroroszországgal, ami tulajdonképpen Oroszország része lett…  – félnek, és gyűlölik az oroszokat, ezért nekik fontosabb az Oroszország elleni fellépés. Ez logikus magatartás a lengyel kormány részéről, és feltehető, hogy belpolitikai haszna is van. A románok hozzáállása meg egyszerűen annyi, hogy ők letették voksukat azok mellett, akik létrehozták, ezek pedig a nyugati hatalmak, ezért nekik mindig hálásak lesznek, így elvtelenül is kiáll mellettük, illetve fellép ellenségeik ellen – persze szavak szintjén…

„Ami amúgy az ott élő kisebbségeknek is eminens érdeke, például sokkal jobban lehet érvényesíteni a kisebbségi jogokat. Ezt hívják egyébként külpolitikának és diplomáciának, amit Magyarország sajnálatos módon több mint 10 éve nélkülözni kénytelen, az EU-val szembeni handabandázás és az Oroszországnak való gerictelen alásimulás különösen visszataszító elegye van helyette.”

Nem lehet komolyan venni, hogy egy félig-meddig hadban álló ország akár az EU, akár a NATO tagja legyen. Abban a pillanatban ugyanis, hogy NATO taggá válik Ukrajna, minden NATO tagországnak be kellene vonulnia, és – amennyiben igaz a szakadárok orosz támogatása – az 5. cikkely értelmében kellene fellépnie. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járó óriási háborúhoz vezetne Tényleg ez szeretné Jávor Benedek?

Az EU-tagság meg egyszerűen nonszensz felvetés: Ukrajna Európa szegényháza, amit ugyan jól ki lehetne zsákmányolni, de a politikai retorika szerint nem ez a cél… Csak nem kellene az olcsó munkaerő, meg a természeti források? Ja, de… Álságos!

„A mostani helyzetben azonban megakadályozni Ukrajnát, hogy a kibervédelemben együttműködhessen a NATO-val, nem csupán Ukrajna és a NATO-szövetségeseink arcpirító elárulása, de a kárpátaljai magyaroké is. Az ő országukat fenyegeti Putyin. Az ő országuk ezzel a fenyegetéssel szembeni védelmi képességeit ássa alá a magyar kormány. Ha elfajulnak a dolgok, az ő fiaik fognak meghalni a fronton, mert Ukrajna nem jut hozzá olyan információkhoz vagy kibervédelmi képességekhez, amelyek csökkenthetnék a veszteségeket. A magyar kormány jelenleg súlyos fenyegetést és biztonsági kockázatot jelent a kárpátaljai magyaroknak. Ennyire fontosak ők Orbán Viktor számára, ha a hatalmi érdekei (Putyin kiszolgálása) ezt diktálják. Tanulságos ez a többi határon túli magyar közösség számára is.”

Vegyük észre az egyszerű megoldást, ami egyébként semmi más, mint az alapvető emberi jogok és kisebbségi jogok betartása és betartatása. Talán Jávor Benedek azt akarja mondani, hogy ezek nem fontosak? Szóval a megoldás:

Ukrajna törvényei és működése biztosítsa az alapvető emberi és kisebbségi jogokat, akkor lehet a NATO kibervédelmi együttműködés tagja. Egyszerű, nem?

Ajánlott Cikkek