Hírek Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

Jeff Bezos: El akarják hallgatni a témát

„Ez a Fehér Ház nyilatkozata a legutóbbi tweetjeimről. Érthető módon el akarják hallgatni a témát. Tudják, hogy az infláció a rászorulóknak fáj a legjobban. De a szakszervezetek nem okoznak inflációt, és a gazdag emberek sem. Ne feledje, az adminisztráció megpróbálta…” – írja Jeff Bezos, az amerikai Amazon milliárdos tulajdonosa Twitterén.

Borítóképen: Csend! (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Chris, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Mindent megtesznek, hogy további 3.500 milliárd dollárral növeljék a szövetségi kiadásokat. Elbuktak, de ha sikerrel jártak volna, az infláció még a mainál is magasabb lenne, ma pedig 40 éves csúcson van” – írja később.

„Valójában az adminisztráció keményen próbált még több ösztönzést adni az amúgy is túlfűtött, inflációs gazdaságnak, és csak Manchin (a kiadások növelése ellen szavazó képviselő – a szerk.) mentette meg őket maguktól. Az infláció egy regresszív adó, amely leginkább a legkevésbé jómódúaknak fáj. A félrevezetés nem segít az országon” – írja egy másik helyen.

A világ egyik leggazdagabb embere tehát nem kevesebbet állít, mint hogy a Biden-féle politika az oka az inflációnak, és ha tehetnék, még magasabb inflációt gerjesztenének azzal, hogy növelik a kiadásokat – Ukrajna támogatására…

Nem véletlen a kritika, és most nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok koránt sincs olyan helyzetben, mint a ’80-as években, amikor a fegyverkezési versenyt csúcsra járatva végül elérte a Szovjetunió bukását. Sokkal magasabb az államadósság, és ma már a világ nagy része nem követi az Egyesült Államok politikáját.

Miért? Mert – akárcsak Bezos – olyan független státuszt tudtak kiharcolni maguknak az utóbb 30 év során, hogy ma már lehet önálló véleményük, az USA pedig nem tudja rájuk kényszeríteni akaratát. Legalábbis nem a régi módszerekkel, mert az láthatóan az Egyesült Államok gazdaságának rovására megy.

És – ne feledjük! – egyre kevesebb a petrodollár…

Ajánlott Cikkek