Felvidék Hírek

Jegyzéket küldtek a szlovákok Kövér László felvidéki látogatása miatt

A szlovák külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket küldött, amelyben arra szólítottak fel, hogy Magyarország – a szokásos és szabványos diplomáciai eljárásoknak megfelelően – előzetesen tájékoztassa őket az állami tisztviselői látogatásának céljáról – írja a Parameter.sk.

borítókép :Kövér László házelnök úr látogatása az Esterházy János Zarándokközpontban

felvidéki lap szerint a szlovák külügy Kövér László hétfői látogatására reagált ezáltal, amikor az Országgyűlés elnöke egy emlékmű avatásán mondott beszédet. Ebben Kövér László bocsánatkérést és elégtételadást követelt a szlovákoktól a II. világháború utáni kitelepítések miatt. 

Van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében

– fogalmazott a házelnök.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter már a minap is reagált a beszédre. A külügyér azt kérte, hogy országának adják meg a tiszteletet, és Kövér László Szlovákiában ne hirdesse „a történelemről alkotott saját véleményét”. 

Csalódott vagyok amiatt, hogy Budapestről állandóan üzeneteket és kioktatást kapunk a közös történelmünkkel kapcsolatban. Határozottan elutasítom azt, hogy Magyarország második legfőbb közjogi méltósága szükségét érzi, hogy Szlovákiában prezentálja a saját történelemolvasatát

– mondta Korčok. 

A külügyminiszteri reakciót követte a Magyarországnak küldött jegyzék, amelyben emlékeztetnek arra, hogy továbbra is készek a szokásos támogatást nyújtani a magyarországi politikusok látogatásához, de azt nem tartják helyénvalónak, hogy csak utólag értesülnek arról, hogy a magyar politikusok milyen eseményeken vesznek részt. 

Hozzátették: csalódottak mindazok miatt, amelyek a hétfői emlékműavatáson elhangzottak, mivel szerintük a látogatás nem a jószomszédi kapcsolatok szellemében zajlott. 

Érdekesnek tartjuk ahogy Szlovákia értelmezi a történelmet és a demokráciát. Az az állam ami a mai napig is érvényben tartja az úgynevezett Benes dekrétumokat – amelyek kollektívan bűnösnek tartja a magyarságot.

Ezt az emberi jogokkal ellentétes dokumentumot beemeli az alkotmányába és még a mai napig is hivatkozik rá amennyiben igazát bizonyítani akarja. Az az ország ahol az őshonos kisebbségek nem kapják meg jogaikat. Ahol a magyar nyelvhasználat lassan bűnnek számít. Ahol elutasítják a kettős állampolgárság intézményét.

Az is érdekes, hogy mindez az Európai Unióban történik egy tagállamban, de ez természetesen a lépten nyomon hazánkba rúgó diplomáciát nem zavarja, ellentétben a gyermekeink védelmét szolgáló törvénnyel. Érdekes egy világban élünk.

Ajánlott Cikkek