Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Jelentős csapatösszevonások Oroszország nyugati katonai körzetében!

Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz védelmi tárca vezetői kollégiumának tanácskozásán ismertette Oroszország a nyugati katonai körzet megerősítését célzó lépéseket, és természetesen az okokról is beszámolt. A védelmi miniszter szerint a NATO tevékenysége az utóbbi időben jelentősen felerősödött a térségben, „ami megbontja a világbiztonsági rendszerét”.

Borítókép: Putyin és Sojgu (forrás: maszol.ro)

Hogy szó ne érje a ház elejét, Sojgu ezúttal elég részletes tájékoztatást adott a tervezett lépésekről, de előbb a katonai erő megerősítését indokolta meg:

“Nyugati kollégáink lépései lerombolják a világ biztonsági rendszerét, s ez arra kényszerít bennünket, hogy megtegyük a megfelelő ellenintézkedéseket. Folyamatosan tökéletesítjük csapataink harci összetételét.”

Ez úgy hangzik, mintha a másik oldal nyilatkozta volna; semmi konkrétum, ugyanakkor súlyos szavak, súlyos vádakkal. Ezért a védelmi miniszter számokkal is alátámasztotta kijelentését:

  • Az Egyesült Államok hadászati légiereje repüléseinek intenzitása az elmúlt hét év alatt 14-szeresére nőtt.
  • A manőverező robotrepülőgépeket hordozó NATO-hadihajók csak az elmúlt évben háromszor teljesítettek feladatot Kalinyingrád megye közelében, 2016 óta pedig 18 alkalommal futottak ki feltételezett indítási körzetbe a Balti-tengeren.
  • Az elmúlt években másfélszer annyi NATO-hadgyakorlatot tartottak, mint korábban.
  • jelenleg a Defender Europe-2021 kódnéven az elmúlt három évtized legnagyobb gyakorlata zajlik, a résztvevők létszáma eléri a 40 ezer katonát.

Szergej Sojgu persze nem említette, hogy az orosz csapatösszevonások is növelték a NATO-aktivitást, de nyilván nem az volt a szerepe, hogy Oroszország ellen beszéljen… Ugyanakkor beszámolt arról, hogy milyen ellenlépéseket terveznek. Igen, ezek ellenlépések, még akkor is, ha nem katonai összecsapásról van szó, hanem a legtöbb esetben inkább csak erődemonstráció, illetve olyan gyakorlatok, amelyek egy esetleges háborús helyzetben segíthetnek. Ennek értelmében;

  • “Aktív szakaszába lépett” a szeptemberre tervezett, a nyugati katonai körzetben és Fehéroroszország területén megtartandó orosz-fehérorosz Zapad-2021 hadgyakorlat előkészítése.
  • Június 25-én, az orosz haditengerészet megalapításának 325. évfordulóján a flottaparádékon mintegy 200 hadihajó, 80 repülőgép és 15 ezer ember vesz majd részt.

Sojgu külön kihangsúlyozta, hogy az ütemezés a korábbi megállapodások szerint történik, és a gyakorlatok kifejezetten védelmi természetű manőverek végrehajtását jelentik, a katonai partnerek pedig a nemzetközi szabályoknak megfelelően értesítést kapnak a gyakorlatokról, és újságírók, valamint megfigyelők is meglátogathatják a gyakorlatok helyszínét. Persze nem csak jelképesnek tekinthető intézkedések várhatók!

  • Az év végéig mintegy húsz új alakulattal és egységgel erősíti meg Moszkva az orosz nyugati katonai körzet állományát.
  • Az új egységeket korszerű fegyverzettel és haditechnikával fogják felszerelni.
  • A nyugati katonai körzet kétezer egységnyi fegyvert kap.
  • Az orosz Balti Flotta kiképzésének intenzitása 30 százalékkal máris nőtt, a körzet légiereje pedig négy százalékkal többet repült.

Figyelem! Most egyértelmű bejelentéssel élt Moszkva, nem köntörfalazott, de arról nincs információ, hogy a korábbi csapatösszevonásban érintett egységek hol lehetnek… Nyilván nem tartozik a közvéleményre (ez lehet az oroszok álláspontja), de az is lehet, hogy a mostani bejelentések csak „legitimizálják” a korábbi csapatösszevonással odavezényelt egységeket, akik – most úgy tűnik – maradnak is, sőt, az eddigieknél nagyobb aktivitást fognak kifejteni!

Ne feledjük, közben folyik a Defender Europe-2021, ami Sojgu szerint fő célja egy teljes értékű amerikai hadosztály Európába való átdobásának elpróbálása. Úgy tűnik tehát, hogy most mindkét oldal előkészíti azt a helyzetet, ha a Biden-Putyin találkozón nem születik megállapodás a felek között…

Ajánlott Cikkek