Hírek

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – Már 100 ezer amerikai katona van Európában ugrásra készen

borítókép : https://www.flickr.com Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg ahead of the meetings of NATO Defence Ministers on 14-15 February at NATO Headquarters in Brussels

Csütörtökön 100 000 amerikai katona tartózkodott Európában, mivel a NATO növeli jelenlétét a keleti határokon, és Oroszország Ukrajna elleni inváziója a negyedik hetébe lép.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt hetekben több ezerrel nőtt az amerikai katonák száma Európában. 

Stoltenberg szerint a NATO fokozta elrettentését és védelmét, különösen a szövetség keleti részén, a következő napokban több százezer katonával növelik a létszámot és tartják őket”fokozott készültségben”.  Jelenleg 40 000 katona áll közvetlen NATO parancsnoksága alatt de ez a létszám még továbbiakkal lesz feltöltve– mondta Stoltenberg. 

“Ez az azonnali válaszunk, amely egyértelmű üzenetet küld Moszkvának, hogy az egyik szövetséges elleni támadás az egész szövetség válaszát fogja kiváltani” – mondta. “A védelem elrettentése nem a konfliktus provokálása, hanem a konfliktus megelőzése. A béke megőrzéséről szól.” 

“Teljesen megértem azt a pusztítást és elkeseredettséget, amelyet Zelenszkij elnök és az ukrán nép érez, mert rendkívül nehéz helyzetben vannak, ahol minden nap polgári áldozatokat, pusztításokat látnak, beleértve a kórházak, iskolák és civil infrastruktúra elleni támadásokat is” – tette hozzá. 

A NATO növelte Ukrajnának nyújtott támogatását fejlett fegyverrendszerek, lég- és rakétavédelem, harckocsifegyverek, üzemanyag és lőszer révén, amely “kritikusan fontos az ukrán haderő számára a megszálló orosz erők elleni mozgósításhoz” – mondta. Amióta Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, a NATO-szövetségesek több tízezer ukrán katonát képeztek ki, akik “most a frontvonalban harcolnak a megszálló erőkkel”. 

“Az ukrán hadsereg védelmi erői sokkal nagyobbak, sokkal erősebbek, sokkal jobban felszereltek, sokkal jobban képzettek, sokkal jobban irányítottak, mint 2014-ben” – mondta. “Az ukrán fegyveres erők bátorsága lehetővé tette számukra, hogy ellenálljanak az orosz erőknek. A támogatás, amelyet évek óta nyújtunk nekik, rendkívül fontosnak bizonyult, ezért továbbra is támogatjuk Ukrajnát.” 

Stoltenberg ugyanezt a 100 000 fős adatot közölte az amerikai katonákkal Európában és 40 000 katonával a NATO közvetlen parancsnoksága alatt a Lloyd J. Austin III. amerikai védelmi miniszterrel tartott szerdai sajtótájékoztatón. 

foxnews.com

Ajánlott Cikkek