Hírek

Jezsel volt ukrán védelmi minisztert hazaárulással gyanúsítotják

Mihajlo Jezsel volt ukrán védelmi minisztert hazaárulással gyanúsították az Orosz Föderáció Fekete-tengeri Flotta Krímben való jelenlétéről szóló “harkovi megállapodások” megkötése miatt – erről számoltak be az ukrán Állami Nyomozóirodánál.

Borítókpen: Mihajlo Jezsel – 2010 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: MSgt. Jerry Morrison, licenc: közkincs) A kép illusztráció

„Az Állami Nyomozó Iroda munkatársai hazaárulás gyanújával jelentették Mihail Jezsel volt ukrán védelmi miniszternek, aki a <<harkovi egyezmények>> aláírásával hozzájárult az Orosz Föderációnak a Krími Köztársaság autonóm tartomány megszállásához” – közölték.

Jezsel úgy fogadta el e dokumentumok tervezetét, hogy nem vett részt a kormányülésen, ahol megvitatták azokat.

Az Állami Nyomozó Iroda hangsúlyozta, hogy nem végezték el azt a kötelező jogi szakvéleményt, hogy a megállapodástervezet megfelel-e az alkotmánynak és Ukrajna törvényeinek. A minisztérium úgy véli, hogy a volt védelmi miniszter megteremtette a feltételeket az orosz fekete-tengeri flotta jelenlétéhez Ukrajna vizein.

Korábban, július 26-án arról számoltak be, hogy Viktor Janukovics hivatalában egykori külügy- és igazságügy-minisztereit Ukrajna állami és nemzetközi körözési listára helyezte. Az Állami Nyomozó Iroda nem közölte a tisztségviselők nevét. Feltételezhető, hogy Konsztantyin Griscsenko volt külügyminiszterről és Alekszandr Lavrinovics volt igazságügyi miniszterről van szó, akik 2010-ben töltötték be posztjukat.

Azt nem igazán tudjuk, hogy mire jó most ez a „boszorkányüldözés” ennyi év távlatában, és azt sem tudjuk, hogy ezek az intézkedések mennyiben változtatnak a mai helyzeten, de Kijev most újabb vádaknak teszi ki magát, miszerint politikai tisztogatást folytat.

Ajánlott Cikkek