Hírek Magyarok a világban Magyarság Történelem Történelem Videók Világ

Jó ebédhez… 98 éve született Boross Lajos a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímása

Boross Lajos más néven Boros Lajos 1925. január 7.-én született Budapesten. Kossuth-díjas prímás, a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímása; a “prímáskirály”.

Borítóképen: Boross Lajos

Bár mi – önkényesen – a legnagyobb cigánymuzsikusnak Dankó Pistát „kiáltottuk ki”, azt kell mondjuk, voltak és vannak méltó követői! Azt pedig bizton állíthatjuk, hogy Boross Lajos is ezen nagyszerű muzsikusok közé tartozik!

Ötévesen kezdett hegedülni, édesapjától, Boross Gézától és a kor híres prímásától, Rácz Lászlótól tanult. 1938 és 1940 között az Öreg Rajkók zenekarban muzsikált, majd 1942-ig a Zeneakadémián Zathureczky Edétől tanult.

Első zenekarát 17 évesen alapította a Trombitás étteremben, majd 1950-ig budapesti éttermekben, kávéházakban játszott, számos filmben is szerepelt.

Az 1950-ben megalakuló Magyar Állami Népi Együttes vezető prímásának kérték fel, mely együttessel számos sikert arat bel- és külföldön egyaránt. A 60-as és 70-es években szállodákban, éttermekben muzsikált és ekkorra már példaképpé vált a muzsikusok közt.

1972-ben a Halászbástya étteremben találkozott Yehudi Menuhin világhírű hegedűművésszel, aki közös muzsikálásra kérte fel, mivel elbűvölte Boross játéka (később Az ember zenéje című könyvében is méltatta a prímást).

Külföldi fellépésein is sikert aratott, a budai Margitkert vendéglőben sok-sok külföldi vendég megfordult, hogy hallhassák játékát. 1985-ben az Átriumban megrendezett cigánybálon a prímások királyává választották, majd…

Az ugyanebben az évben megalakuló 100 Tagú Cigányzenekar főprímása lett. Bár 1998-ban egészségügyi okokból feladta zenekari tagságát, a zenekar örökös, tiszteletbeli főprímásának választották.

Boross Lajos számtalan film-, rádió- és hanglemez-felvételen szerepelt.

Ajánlott Cikkek