Hírek

Joe Biden vádemeléssel nézhet szembe, ha elveszítik a félidős választásokat

Az amerikai elnök Mike Levin demokrata képviselő kaliforniai kampányán említette meg a félidős választásokat.

Borítóképen: Joe Biden és Hunter Biden (forrás: flickr, szerző: Louise Palanker, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

A kongresszus néhány republikánus tagja korábban már jelezte, hogy vádemelési indítványt készül benyújtani Biden ellen, amennyiben átveszik a képviselőház és a szenátus irányítását a napokon belül esedékes félidős választásokat követően.

„Azt mondják, ha átveszik az irányítást a képviselőház és a szenátus felett, akkor vádat emelnek ellenem” – mondta Biden, majd hozzátette: “Nem tudom, hogy mi a fenéért fognak vádat emelni.” Habár a megjegyzés derültséget váltott ki a publikumon belül, az elnök hozzátette: „Nem, nem viccelek”.

A képviselőházban egyszerű többségre van szükség a vádirat elfogadásához, de a szenátus kétharmados többsége szükséges az elnök elítéléséhez és eltávolításához

– írja a Newsweek.

A vádemelési vizsgálatok az elnök fiának, Hunter Bidennek az üzleti ügyleteire, a 2020-as elnökválasztási kapcsolatos állításokra, az Egyesült Államok afganisztáni kivonulására és más további ügyekre összpontosíthatnak.

Nem Biden az egyetlen személy, akit potenciális vádemelés fenyeget. Több mint 30 republikánus képviselő támogatott egy olyan határozatot, amely a belbiztonsági miniszter, Alejandro Mayorkas felelősségre vonását célozza, míg Greene képviselő korábban Merrick Garland igazságügyi miniszter felelősségre vonását javasolta.

forrás: liner.hu

Ajánlott Cikkek