Vélemény Vélemény-cikkeink

Jogállamisági eljárás: Nem politikai alapon döntenek?

A választásokat követő napon máris megjelent az első hír, miszerint elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen. „Magyarország választott, de az uniós legfelsőbb hatósággal fennálló konfliktusok a választás eredményétől függetlenül sem oldódtak meg – éppen ellenkezőleg” – írja a Tiroler Tagszeitung, ami egy interjút közölt Johannes Hahn-nal, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával.

Borítóképen: Égő EU-zászló (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Santeri Viinamäki. licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Érdekes az időzítés… A választások előtt volt egy olyan mondás, hogy az Unió nem akar beavatkozni a magyar belpolitikában, ezért nem indul el az eljárás. De csőben van… Kiderült, Brüsszelben ezúttal jól számoltak, mert pontosan tudták – de legalábbis sejtették, aminek az ellenkezőjét kommunikálták persze… -, hogy ha elindítják a mechanizmust a választások előtt, azzal az ellenzéki összefogás (hahaha…) ellen dolgoznak, mert a magyarok döntő többségének tele van a hócsukája a brüsszeli diktátumokkal!

Azt persze nem sejtették, hogy ez a többség ekkora… Vagy nagyon is tudták, csak éppen azok a közvélemény kutatások nem jelentek meg – vagy éppen kormánypárti propagandának minősítették, ha mégis… -, amelyek azt mutatták, hogy a jobboldal nyer a választásokon.

Most tehát Brüsszel lecsap, mert nem a remélt eredmény született, így viszont elég nehéz lesz elmagyarázni (mert nem igaz…), hogy mindez a dolgok rendes menete, és egyáltalán nem az újraválasztott kormánynak szól! A választások előtti kivárás ugyanis két fontos tényező eredője;

Egyáltalán nem biztos, hogy lett volna lehetőség az eljárás elindítására Donáth Anna és Dobrev Klára minden igyekezete ellenére, de épp előbbi politikusok a színfalak mögött nyilván megkérték bürokrata kollégáikat, hogy harcos megszólalásaik ellenére se indítsák el a mechanizmust, mert nyerni fognak, és akkor persze jöhet a nagy pénz!

Az Unió tehát hitt (vagy nem…) az ellenzéki összefogásnak (kérdezze meg valaki Márki-Zay Pétert mit gondol ez utóbbi szóról ma!), de a lényeg, hogy az ellenzéknek tartogatta azt a pénzt, amit pedig eredetileg nem politikusok megsegítésére, hanem az egyes tagországok megsegítésére szántak.

Ajánlott Cikkek