Hírek

Jogi kérdés, naná, hogy politika lett belőle!

Valamiért mindig az a leosztás, hogy ha a jobboldal kormányoz, a baloldal Brüsszelbe rohangál segítségért. Nem, itt nem Magyarországról van szó, ez a jelenség általános Európa keleti felén. A lengyel kormány és az Unió vitája jogi természetű, még akkor is, ha a bizottság igyekszik is úgy tenni, mintha nem erről lenne szó. A lengyel ellenzék meg saját álhíre alapján szervez tüntetést az uniós tagság mellett!

Borítóképen: Mateusz Morawiecki

Hogy is van ez? Mateusz Morawiecki egyértelműen – és nem először! – cáfolta, hogy valójában a jogvita egy lépcsőfok lenne a kilépés folyamatában. Nem Lengyelország kormányának nem szándéka kilépni az Unióból! Érdekes, de ezt bármennyiszer is leírják, közlik, semmit nem használ, mert… Miért is?

Mert egy soha el nem hangzott, és soha nem tervezett lépés (a kilépés) gondolatának elhintése ellenzéki oldalról bizony jó hívószó lehet. És ha az, akkor élnek is vele. Hogy nem igaz az állítás? Ez nem érdekel senkit, a lényeg, hogy mozgósítsanak a kormány ellen!

Csak egy megjegyzés; aki azt gondolja, hogy nem jogi kérdés a lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatban kirobbant vita, felhívjuk a figyelmét, hogy ennek politikai része mindössze abban áll, hogy az a kormány hajtotta végre a reformot, amelyet az állampolgárok választottak meg!

Ahogy mondani szokás: „Teccettek volna nyerni!”.

De ez nem így működik manapság! Vannak pártok, és politikai csoportosulások, amelyek az Uniót kizárólag hazai belpolitikai céljaik elérésére kívánják használni. Ezért rohangálnak Brüsszelbe, hogy az marasztalja már el hazájukat, mert lám, micsoda felháborító dolgok mennek ott! Régen az volt szokásban, hogy „ha nem tetszett a rendszer”, a pártok a választásokra összeállítottak egy programot, amiben elmondták, hogy mit fognak másképp, jobban csinálni, tehát miért kell az adott pártra szavazni.

Ez ma már ócska módszer, ahogy azt is annak vélik, ha egy regnáló kormány azt állítja magáról, hogy sikeres. Nem érdekel senkit, mert biztosan lehet találni egy olyan témát, amivel az utcára lehet vinni az embereket.

Ha meg nincs ilyen, akkor gyártanak!

És persze mostanság már nincs is igazán kampányidőszak, meg két választás közötti időszak, mindig, mindenkor kampány van, mindig mindenhol megtalálnak azok az üzenetek, amivel a választókat befolyásolják! A sok impulzus közül pedig egyre inkább nem képesek kiszűrni az emberek a valódi tartalommal bírókat, nem képesek már elkülöníteni a csúsztatásoktól meg a hazugságoktól sem…

Azt mondják, hogy a modern kommunikációs eszközök által kínált lehetőségek teremtették meg ezt a helyzetet. Nem, ez így nem igaz! De az tény, hogy a mai modern kommunikációs eszközökkel lehet élni, na meg visszaélni! Ha pedig hazugsággal visznek embereket az utcára tüntetni, akkor az a visszaélés kategóriába sorolandó.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy egy „öreg harcos” volt a legnagyobb produkció a tüntetésen. Igen, maga Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke is szónokolt egyet, hiszen ő most az ellenzéki Polgári Platform nevű pártot vezeti.

Ő aztán igazán tudja, hogy mi kell Brüsszelnek! És le is szállítja, akár rendelésre is…

Ajánlott Cikkek