Hírek

Johnson lemondása: Soha nem volt ilyen erős egyetértés!

BorisJohnson tegnap lemondott pártvezetői és miniszterelnöki pozíciójáról, de utóbbi feladatait ügyvezetőként még ellátja utódja megválasztásáig. A YouGov közvéleménykutató azonnal csinált is egy reprezentatív felmérést, ami azt mutatja, hogy talán soha nem volt ekkora egyetértés a szigetországban egy politikus megítélésével kapcsolatban.

Borítóképen: Kétoldalú találkozó Boris Johnson miniszterelnök és von der Leyen elnök között (forrás: flickr.com, szerző: Adrian Lawrence / PTSPhotography, licenc: CC BY-NC-ND 2.0) A kép illusztráció

És ez a megítélés nem éppen pozitív…  A vizsgálat ugyanis azt mutatta ki, hogy…

A választókorú britek 77 százaléka helyesli Johnson távozását a Konzervatív Párt és a kormány éléről, és mindössze 12 százalék helyteleníti a miniszterelnök lépését.

Ez az adat már önmagában felveti a kérdést:

Boris Johnson vajon kit képviselt miniszterelnökként, ha a választók 77%-a helyesli távozását?

Az országos átlagon belül a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatóinak 93 százaléka nevezte kedvező fejleményének Johnson távozását, de…

A kormányzó Konzervatív Párt szavazótáborának 66 százaléka is úgy vélekedett a YouGov-felmérésben, hogy Boris Johnson helyesen döntött, amikor bejelentette lemondását.

Tehát Johnson saját pártjának kétharmada is mereven elutasító a most már csak volt pártvezérrel szemben, így újra megkérdezzük; kit képviselt Boris Johnson?

A konzervatív szavazótáboron belül is csak 23 százalék azoknak az aránya, akik szerint Johnson rossz döntést hozott.

Azok körében, akik a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a bennmaradásra voksoltak, 91 százalék nevezte helyes lépésnek Johnson távozását, de a kilépésre szavazók 67 százaléka is támogatta a kormányfő lemondását.

Ez jelentős különbség, de látszik, hogy a kilépés után is mindig a Brexitet védő – és az Ír-tengeren a belső vámhatárt elutasító! – Johnsont még a Brexit-pártiak sem támogatták…

A hat éve rendezett referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A népszavazás kampányában Boris Johnson a kilépést pártoló tábor frontembere volt, és Nagy-Britannia az ő miniszterelnöksége alatt, 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból.

Ezek után tényleg jó lesz, ha távozik a kócos, de itt és most kell feltennünk azt a kérdést, hogy;

Vajon – egy hasonló helyzetben – milyen eredményt hozna, ha Ursula von der Leyen-nel kapcsolatban kérdeznék meg a választópolgárokat?

Akik egyébként nem választották meg Ursulát, így aztán ilyen kutatások nem is készülnek… A briteknél tehát legalább a látszat megvan (de most csúnyán lelepleződött!), ugyanakkor Európa élén olyan vezetők vannak, akik totálisan elidegenedtek a polgároktól – így nincs is csodálkoznivaló azon, hogy minden mást kiszolgálnak, csak nem a mi érdekeinket…

Bye bye Boris!

Ajánlott Cikkek