Vélemény Vélemény-cikkeink

Jól élünk? Rosszul élünk?

Az ellenzék folyamatosan riogat mindenféle szavakkal, úgymint; adósság, válság, hiány, recesszió stb… Szóval sok olyan szót ismernek, amelyekkel jó barátságben vannak, hiszen van benne tapasztalatuk, hogyan kell ezeket a szavakat megtölteni tartalommal. Azt már kevésbé értik, mi az a válságkezelés, adósság-csökkentés, növekedés és hasonló szavak. Ezeket nem tapasztalták meg…

Borítóképen: Prezentációnk borítólapja (forrás: saját itthonrolhaza.hu)

Államadósság! Veszélyes dolog, mert ha elszalad… De mi az, hogy elszalad? Olaszország az éves GDP-je 151%-ával tartozik, mégsem igazán kongatják a vészharangot. De mi a helyzet nálunk, és a kiválasztott országok és térségek vonatkozásában az államadóssággal?

Mindenképpen jobban állunk, mint Európa átlaga, és szerencsére csökkenő pályán van máris az államháztartási hiány

Igen ám, de mi van a mi adósságunkkal. Értjük ezt úgy, hogy mi, mint magánszemélyek mennyivel tartozunk? Sajnos egyes elmaradottabb országok vonatkozásában nincs adat, de az euró-zónához és Lengyelországhoz azért tudjuk mérni magunkat:

Itt nincs mitől félni, úgy tűnik, nem szaladunk bele mégegyszer egy devizahiteles történetbe…

Ez rendben, de nem azért nem vagyunk eladósodva, mert hitelképtelenek vagyunk? Úgy tűnik nem, mert a munkanélküliség igen alacsony!

Manapság szinte tényleg csak az nem dolgozik, aki nem akar. Vannak helyek, ahol többen vannak ilyenek…

Rendben, de miből lesz bérnövekedés, miből lesz pénze az államnak, hogy csökkentse az államadósságot, és miből gazdálkodhatnak a vállalatok? Nagy kérdés, de erre is van egy ábránk (helyesebben mindjárt kettő!):

A két utódállam egészen elképeszően összeomlott az utóbbi idők gazdasági sokkhatásaitól – növekednek, de hitelből, és a növekedésük erősen látszólagos, mert brutális csökkenés van nettó értelemben. Máshol is, de az még kézben tartható.

És mindennek mi a vége? A következő ábra jobb oldali számait érdemes böngészni! Ezek arról árulkodnak, hogy egyedül Lengyelország és Magyarország oldotta meg a feladatot, azaz csak ebben a két országban van tényleges fogyasztás-bővülés! Csak tudnánk mi értelme van ennek az eurónak…

Románia alapjaiban rogyott meg, Szlovákia meg hitelből fogyaszt, azaz a jövőjét éli fel…

Akkor most mindenki eldönthet, hogy jól, avagy rosszul élünk! Ezt már az olvasóra bízzuk!

Ajánlott Cikkek