Hírek

Josep Borrell: Az EU egyelőre nem tervezi a szállítások központosított korlátozását

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője fent idézett mondatában alighanem az „egyelőre” a hangsúlyos, így persze örülnünk kell, hogy az Európai Bizottság átmenetileg (!) letett tervéről, miszerint – egyébként véleményünk szerint újfent túlterjeszkedve hatáskörén! – Uniósszinten korlátozza az orosz olaj vásárlását.

Borítóképen: Ki látja el Európát? Az EU energiaimportjával kapcsolatos globális aggályok (forrás: Energiaatlasz 2018 via commons.wikimedia.org, szerző: Bartz/Stockmar, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Miért gondoljuk, hogy túlterjeszkedik megint az Európai Bizottság, amennyiben uniós szintű döntést hoz a kérdésben? Mert bizony, ha a kibocsátáscsökkentés esetében tagállami hatáskörbe esik az energiamix kialakítása, a beszerzési forrásokról meg csak annyit mond az Unió, hogy diverzifikálni kell, akkor nem igazán világos, mit keres ezen a terepen a Bizottság…

„Nagyon nehéz lesz (egyhangú szavazással az EU-ban az orosz olajra vonatkozó embargó vagy vámemelés kérdésében), mert egyes részt vevő országok már bejelentették, hogy megvétóznak minden kollektív döntést” – idézte Borrellt a Le Figaro.

Ha összerakjuk a képet, akkor most két lépésre készül a Bizottság; egyrészt hátralép egyet, de a háttérben – és ez a folyamat már nem most indult el! – dolgozik azon, hogy a vétójogot, illetve a vétójogot valamilyen formában megváltoztassa, és inkább a többségi szavazás felé mozdítsa el az általános működést.

De ehhez kellene egy olyan szavazás, ahol vétó nélkül, mindenki elfogadja az ezirányú szabályváltozásokat…

A lényeg azonban az, hogy egyelőre nincs ránk erőltetett közös szankció, és – bár az emberéletek védelménél nincs fontosabb! -, de már csak azért is jó lenne , ha minél hamarabb lezáródna a háború, mert az Európai Bizottság láthatóan minden követ megmozgat annak érdekében, hogy – kihasználva a különleges helyzetet – egyre nagyobb hatalmat szerezzen, természetesen a tagállamok rovására!

Ajánlott Cikkek