Hírek

Josep Borrell szerint az EU katonai felszereléskészletei kimerültek az Ukrajnának nyújtott segélyek miatt

Kimerültek az Európai Unió (EU) országainak katonai felszerelés készletei az Ukrajnának nyújtott segítség kapcsán. Ezt Josep Borrell , az EU külszolgálatának vezetője nyilatkozta – írja a TASS .

„A készletek kimerülése az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás eredményeként a legnyilvánvalóbb példa [EU-védelmi] hiányosságainkra” – mondta.

Borrell arra is sürgette az EU-t, hogy vállaljon felelősséget saját biztonságáért. Véleménye szerint az Európai Uniónak létre kellene hoznia saját európai fegyveres erőit.

Az új biztonsági környezet azt mutatja, hogy az EU-nak nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért. Ehhez modern és interoperábilis európai hadseregre van szükségünk, amely magasabb spektrummal rendelkezik, és igyekszik képességeket és erőket kiépíteni.

Josep BorrellAz EU diplomácia vezetője

Segítség Európából

Május 12-én Borrell azt javasolta az EU-tagországoknak, hogy emeljék kétmilliárd euróra az Ukrajnának nyújtott katonai segítség finanszírozási összegét.

A Bloomberg szerint a forrásokat az Európai Békealapból különítik el, de erről a tervről még nem született megállapodás. A forráselosztási javaslat várhatóan a soron következő uniós külügyminiszteri ülés napirendjére kerül.

Az EU március eleje óta 1,5 milliárd eurót utalt ki az alapból Ukrajnának fegyverek és katonai felszerelések vásárlására. Ezenkívül a közösség számos országa önként is fegyvereket ajánlott fel Ukrajnának. Borrell szükségesnek nevezte a fegyverszállítást Ukrajnának. Kijelentette, hogy az EU nem katonai, hanem polgári unió.

Szerinte a segítségnyújtásnak nemcsak fegyverszállításból kell állnia, hanem „gazdasági, kereskedelmi, diplomáciai, pénzügyi nyomásgyakorlásból Oroszországra gazdaságának gyengítése érdekében”. „Nem értem azokat, akik azt mondják, hogy nem szabad felfegyverezni Ukrajnát, mert az meghosszabbítaná a háborút” – mondta.

Amerikai segítség

Május 21-én a Fehér Ház sajtóirodája arról számolt be , hogy Joe Biden amerikai elnök aláírta a rekord összegű, 40 milliárd dolláros kiegészítő segélycsomagot Ukrajnának. A törvényjavaslat magában foglalja a pénzeszközök elosztását a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius segítségnyújtáshoz .

Mitch McConnell , a szenátus kisebbségi vezetője szerint az Egyesült Államok új segélycsomagja lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy megnyitja Odessza kikötőjét. Szerinte ezzel elkerülhető a gabonakésések okozta élelmiszerválság.

Az ukránok igyekeznek támadásba lendülni. És úgy gondolom, hogy ez a fegyvercsomag célja, hogy megadja nekik azt, amire most szükségük van, nem csak egy szárazföldi háború megnyeréséhez, hanem remélhetőleg hatással lesz az odesszai kikötő újranyitására is, mert az ukrán élelmiszer hiánya az egész Közel-Keleten megmutatkozik majd. Afrikában nemkülönben.

Mitch McConnellA republikánus kisebbség vezetője az Egyesült Államok Szenátusában

Az Ukrajnának nyújtott segély ellenzői

Az Egyesült Államokban történő további segítségnyújtás kezdeményezésére adott válasz kétértelmű volt: ellenzői azzal érvelnek, hogy az ország kormányának elsősorban az amerikai nép érdekeit kell vezérelnie, és nem “ellenőrzés és vita nélkül” kell átutalnia a pénzeket.

Például Rand Paul kentuckyi szenátor azt mondta , hogy az Egyesült Államok több milliárdos kiadása Ukrajnának nyújtott segélyekre veszélyezteti az amerikai biztonságot. Szerinte egyébként sincs a legjobb állapotban az ország gazdasága.

A politikus megjegyezte, hogy korábban az amerikai hatóságok már dollár szászmilliárdokat költöttek a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemre. Felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció márciusban 40 éves csúcsot ért el. Különösen a benzin ára drágult 48 százalékkal tavalyhoz képest, a használt autók 35 százalékkal, az élelmiszerek pedig csaknem 9 százalékkal drágultak.

Tulsi Gabbard volt kongresszusi képviselő is azt mondta , hogy Biden a jövőben vereséget szenvedhet az Ukrajnával kapcsolatos politika miatt. Úgy véli, az államfő adminisztrációja nem tudta meghatározni, milyen feladatok várnak az országra az Oroszországgal való konfliktusban.

Megtekinthetjük Afganisztánt és Irakot – egy nagyon friss példa arra, hogy mi történik, ha nincs konkrét küldetés.

Tulsi GabbardAz Egyesült Államok Kongresszusának volt tagja

Gabbard úgy véli, hogy az amerikaiaknak, akik szembesülnek a magas inflációval és az alapvető szükségleti cikkek árának emelkedésével, joguk van tudni, mi az ára az Ukrajnának nyújtott segélynek.

Ajánlott Cikkek