Hírek

Jourová: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte

Nemzetközi tanulmányok is kimutatták, hogy Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte, hogy megossza a társadalmakat − jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság demokráciáért és átláthatóságért felelős biztosa szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.

Borítóképen: Mielőtt az Európai Parlament megszavazhatná az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság hivatalát, a parlamenti bizottságok értékelik a biztosjelöltek alkalmasságát (forrás: Věra Jourová (Cseh Köztársaság) – alelnökjelölt – Értékek és átláthatóság meghallgatása via commons.wikimedia.org, szerző: Európai Parlament, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet

Jourová a Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette rezsim és az európai szélsőjobboldali és szeparatista mozgalmak közötti együttműködéseket tárgyaló vitában elmondta: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat képez ki és finanszíroz, amelyek egymással hálózatot szerveznek.

Példaként említette az Egyesült Államok által terrorista csoportosulásnak minősített Orosz Birodalmi Mozgalmat, amely jó kapcsolatokat ápol a Skandináviában betiltott Északi Ellenállási Mozgalommal. A biztos felhívta a figyelmet, hogy Oroszország, mielőtt megtámadta Ukrajnát, már évek óta próbálta az országot destabilizálni, és feltartóztatni demokratikus fejlődését.

„Ez egy intő jel az EU-nak is, hogy a demokráciáinkat meg kell erősíteni. A bizottság a jobboldali szélsőségesség ellen több eszközzel is fellép, mások mellett az Europol révén”

− hangsúlyozta.

Jourová hangsúlyozta, hogy a pártfinanszírozás tagállami hatáskörbe tartozik, azonban az Európai Unió központi szerveinek illetékességük van az európai pártcsaládok finanszírozásában. Emlékeztetett, hogy a bizottság tavaly novemberben javaslatot tett az európai politikai pártok és alapítványok finanszírozásával foglalkozó uniós szabályok felülvizsgálatára is. A rendelet aktualizálásának célja, hogy megkönnyítse az európai politikai pártoknak a nemzeti tagpártokkal történő, illetve a határokon átnyúló kapcsolattartását, növelje az átláthatóságot, különösen a politikai hirdetések és támogatások tekintetében.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője egy idézettel kezdte hozzászólását: – Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaikért folytatott küzdelmükben, a krími referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az EU kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, emberi és kisebbségi jogaikat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

„Ezek a kijelentések a magyar szélsőjobb részéről hangzottak el néhány éve, amikor tagjai választási megfigyelőként vettek részt a krími referendumon, és ünnepelve fogadták a félsziget Oroszország általi annektálását

− hívta fel a figyelmet a politikus. A Jobbik és a magyar baloldal által kötött szövetséget az európai baloldali pártok lelkesen támogatták.

„A Jobbik kormányfőjelöltjével Donald Tusk is egy színpadra lépett, bevonva az Európai Néppártot az ellenzék választási kampányába”

− tette hozzá Schaller-Baross Ernő.

Ajánlott Cikkek