Hírek

Julianna napján – “Bolondoznak a Julisok”

Julianna ókeresztény vértanú, akit legendája nyomán megláncolt ördöggel ábrázoltak.

Neve  latin eredetű női név. 

Jelentése: Julius nemzetségbõl való, ragyogó, Jupiternek szentelt, Jupiterhez tartozó.

Az Julianna név független, találékony, alkotó, optimista személyiség kialakulását támogatja. Amikor dolgai jól alakulnak, kedves és elõremutató, ha akadályokba ütközik, elég akaratos, sõt erõszakos. Kicsit kusza az élete, és sok keserû tapasztalat edzette jellemét. Semmit nem hajlandó tolerálni, ami bármilyen szinten is akadályozza a szabadságában..

Régebben a legkedveltebb magyar női nevek közé tartozott és ő a névadója a Júlia szép leány című székely balladának is. A néphagyomány szerint ettől a naptól kezdve várhatjuk az időjárás melegebbre fordulását. De mivel ezen a napon gyakran esik a hó – vagyis késik a meleg -, és egyébként Júlia napja is van, az elődeink sokszor mondták: „bolondoznak a Julisok”.

A legenda szerint Julianna Nicomedia prefektusának volt a jegyese, akivel addig nem akart egybekelni, míg az el nem fogadta Krisztus hitét. Apja emiatt megverette, és átadta a „jövendőbelinek”, aki szintén keményen megvesszőztette, majd parancsára fél napon át a hajánál fogva lógatták, folyékony ólmot öntve a fejére. Mivel egyik sem ártott neki, vasra verték és börtönbe zárták, ahol angyal képében az ördög megkísértette, és arra kérte a lányt, áldozzon a hamis isteneknek. Julianna, miután imádkozott, rájött az ördög csalafintaságára, megkötözte azt, és a saját kezén lévő lánccal jól elverte.

A prefektus a börtön után kerékbe törette Juliannát, de az Úr angyala pillanatok alatt meggyógyította, a folyékony ólommal telt üstöt pedig kellemes fürdővé változtatta. Ezt látván a faképnél hagyott vőlegény megparancsolta, hogy fejezzék le Juliannát. Miközben a vesztőhelyre vezették, az ördög ismét megjelent és szidalmazta a lányt, de annak elég volt egy pillantásával elkergetnie a már megfélemlített démont.

Miközben Juliannát lefejezték, a prefektus a tengeren hajózva, társaival együtt viharba került, majd elsüllyedtek. Partra vetett tetemeik a vadak és madarak martalékává lettek.

Ajánlott Cikkek