Vélemény Vélemény-cikkeink

Juszt László szerint a kárpátaljai magyarok ukránok… De van ott más is

Ugye nem kell mondani, hogy a nép és a nemzet között mi a különbség? Ugye nem kell mondani, hogy Juszt László – ha tudja is… – nyilvánvalóan tagadja utóbbi létét? Sőt, szerinte a 1963. évi 16. törvényerejű rendelet alapján ukrán nyugdíjasoknak fizet milliárdokat a magyar állam! Hogy is van ez? Mert bizony megint csak behányt valamit az éterbe, de – ha tudja is… – nem említi egy szóval sem, hogy miről szól az említett rendelet! De ha megrendelték, hát leírta…

Nézzük, mit ír Juszt az „ukrán nyugdíj ügy” apropóján!

„Itt ez a mindannyiunkat érintő ukrán nyugdíj ügy. Köztudott, hogy milliárdokat fizetünk ki ukrán nyugdíjasoknak, akik soha egyetlen fillérrel sem járultak hozzá a magyar nyugdíjalaphoz.

Ezt a bizonyos 1963. évi 16. törvényerejű rendeletet, már régen meg kellett volna szüntetni a 20. cikk második pontja alapján:

“2) Az Egyezmény hatálybalépése napjától öt évig marad érvényben és érvénye mindannyiszor öt évvel meghosszabbodik, amíg azt a Szerződő Felek bármelyike a lejárat előtt legalább egy évvel nem mondja fel.”

Mi a teendő? Ha most sem lép Orbán, akkor egyértelmű, hogy a szavazatvásárlásra tartja életben a rendeletet. A legközelebbi határidő, ameddig felmondható a szerződés 2021. december 20.

Még van 2 napja! Ha nem a szavazatvásárlás a cél, akkor még léphet…”

Van ám baj, nem is kicsi ezzel az egésszel! De nem ám a rendelettel, hanem azzal, ahogy az Juszt tálalja. Ő ugyanis úgy láttatja az egészet, ahogy megrendelői szeretnék, mellőzve azt az aprócska tényt, hogy a valóság teljesen mást mutat!

Azok a bizonyos ukrán nyugdíjasok kárpátaljai magyarok. Persze ismerjük azt a kommunista felfogást, ami az állampolgárság alapján azt mondja minden Ukrajnában élőre, hogy ukrán, összességük pedig az ukrán nép. Azt nem nagyon értjük, hogy ez a hazug megközelítés miként létezhet még a kommunista rendszerek bukása után 30 évvel is, de mint látjuk, még most is itt settenkedik közöttünk…

Az egy kiragadott bekezdés a 20. cikk második pontja, valóban így szerepel a rendeletben, de azt Juszt Lászlótól bizony nem tudjuk meg, hogy miről is szól valójában az a kétoldalú megállapodást rögzítő joganyag, csak a kifizetett milliárdok ragadnak meg annak, aki nem veszi a fáradtságot, hogy tényleg elolvassa. ITT elérhető a hatályban lévő rendelet!

Mint fent említettük, a rendelet egy kétoldalú megállapodás, ami arra szolgál, hogy a két ország állampolgárainak nyújtott szociális ellátások akkor is járnak az adott ország állampolgárainak (!!!), ha a másik ország területén élnek!

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy Magyarország fizet például nyugdíjat az Ungvári magyar nénikének, és Ukrajna fizet azoknak a Magyarországon dolgozó, avagy nyugdíjas ukrán állampolgároknak, akik Magyarország területén élnek!

Ez tehát nem annyi, hogy Magyarország tejel, és cserébe nem kap semmit. Ez még akkor is igaz, ha feltehetően a magyarországi kifizetések nagyobb összeget jelentenek, mivel a nyugdíjak magasabbak, és az egyéb szociális kifizetések összege is minden bizonnyal nagyobb.

De ez még hagyján! A legnagyobb gond ott van, hogy a megrendelő nem vette figyelembe azt az aprócska tényt, hogy a szerződés 1963. július 1. napjától bizony folyamatosan érvényben volt! Akkor is, amikor Kádár még Brezsnyevvel vadászgatott (a szerződés ugyanis a Szovjetunióval köttetett), akkor is, amikor Horn Gyula, vagy Medgyessy Péter, vagy akár a megrendelői körhöz igen közel álló Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök…

És akkor is, amikor Juszt László a volt Államvédelmi Hivatali százados, Ipper Pál alatt a Magyar Rádió 168 óra című műsorának szerkesztő-riportere volt. Bizony, még akkor is!

Talán az a kifogás (értsd: ezért volt a megrendelés!), hogy a kárpátaljai magyarok a most regnáló kormányra fognak szavazni? Nem csoda, amikor balról ilyen posztok születnek!

Ajánlott Cikkek