Hírek

Kaczyński megvédte Magyarországot és Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós színtéren soha nem hagyta cserben lengyel partnereit, Lengyelország semmiképpen sem szakítja meg kapcsolatait Magyarországgal, és folytatódni fog a visegrádi együttműködés is – hangsúlyozta Jarosław Kaczyński lengyel kormányfőhelyettes.

Borítóképen: Jaroslaw Kaczynski felszólal a „Szolidaritás alkotmánya” című konferencián a lengyel parlamentben – 2017 (forrás: Konferencja naukowa “Konstytucja Solidarności”, via commons.wikimedia.org, szerző: Kancelaria Sejmu / Rafał Zambrzycki, licenc: CC BY 2.0)

forrás: Demokrata

A Sieci konzervatív hetilapnak adott, hétfőn teljes terjedelmében megjelenő interjú szombaton közzétett részletében a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnökétől azt kérdezték, vajon az ukrajnai háború során tanúsított magyar álláspont „eltörli-e” az utóbbi évek lengyel-magyar szövetségét.

„Tekintsünk távolságtartással a dologra” – válaszolt Kaczynski. Hangsúlyozta, hogy Magyarország minden eddig javasolt, Moszkvával szembeni szankciót támogatott és elítélte az orosz agressziót. Magyarország ellenzi az orosz gázimport tilalmát, de „ugyanilyen, sajnos, Németország magatartása is, valamint több más fontos uniós tagállamé is” – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a magyar gazdaságnak mások az adottságai, mint a lengyelnek. „Elsősorban mély, Gyurcsány Ferenc posztkommunista kormányfő idején keletkezett orosz függőségről van szó sok vonatkozásban” – húzta alá, hozzátéve: „tudjuk, hogy ezt nehéz megszakítani. Tudjuk, hogy Magyarországnak más a története, ezért másképp tekint bizonyos ügyekre”. Megjegyezte azt is, hogy Ukrajnában népes magyar kisebbség él.

Jarosław Kaczyński leszögezte: kritikus szemmel tekintenek Magyarország magatartására, „nagyobb szerepvállalására” számítanak. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy „meg kellene szakítani az együttműködést azokon a területeken, ahol együttműködhetünk”.

Ajánlott Cikkek