Hírek

Kadirov: Nagy támadás! Timur harckocsi egység: Ukrán megadás!

A két eset nem feltétlen áll összefüggésben földrajzi értelemben, de azt mutatják, hogy az orosz erők lendületet kaptak. Ez az, amitől már Zelenszkij is tartott, amikor pár nappal ezelőtti beszédében elmondta, hogy a Donbászon elég rosszul áll a szénájuk.

Borítóképen: Ukrán hadsereg harckocsija a Donbászon – 2014 (forrás: PULS HÍREK ÉS SAJTÓSZEMLE ANGOL NYELVŰ, 2014. szeptember 9. / commons.wikimedia.org, szerző: UTR hírek, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

A Novorosszija című lap beszámolójának címét azzal kezdi, hogy „Mindenki boldog volt…”, amikor az ukrán harckocsizók megadták magukat. Az oroszok feladata az Izjumtól délre előretörő orosz alakulatok utánpótlásvonalának biztosítása, míg az ukrán csapatok az itt kinyúló offenzíva oldalirányú megtámadását készíthették elő.

Igen ám, de mint azt a lap írja a RIA Novosztyira hivatkozva:

„Új harckocsijuk volt, a minimális futásteljesítményt láthatóan kiszedték a raktárból. Mindenki örült, hogy nem kell tüzelni. Csak feladják, mert látnak minket, a tankjainkat, a felszerelésünket.”

Hogy mi lehetett a probléma? Egyrészt lehet, hogy vannak motivációs problémák is, de az orosz forrás egészen mást említ:

„Amikor az orosz erők bevették a települést, azt kiabálták, hogy tüzérségi segítség kell, lőszer kell fegyvereikhez, mert nem tudtak mit tenni.”

Ezek szerint az ukrán harckocsizók – bármennyire is szerették volna teljesíteni feladatukat – lőszer híján kénytelenek voltak belátni, hogy esélytelenek, így a lehető legjobb megoldást választották. Azt nem tudjuk, hogy milyen tankjaik voltak, de talán még az is lehet, hogy azok megsemmisítéséhez sem volt elegendő robbanóanyaguk…

Kadirov – ahogy tőle megszokhattuk – egy diadalmas jelentést tett közzé Instagram csatornáján, ahol azt írja:

„A csecsen egységek Oroszország más katonai alakulataival és az LPR-vel együtt hatalmas offenzívát folytatnak az ukrán nacionalisták álláspontjai ellen. Új taktikát alkalmazva sokkal hatékonyabbá váltak az ellenséges felszerelések és védelmi állások megsemmisítésében.”

Ahogy az első esetben a tankok típusát, úgy ezúttal a pontos helyszínt nem tudjuk, de a Luhanszki területen már olyan minimális területet védenek az ukrán erők, hogy a támadás csakis Liszincsanszk-Szeverdonyeck térségben történhetett.

Ezt támasztja alá Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentése is, miszerint az LPR területének 97%-át orosz erők ellenőrzik. Szerinte az orosz csapatok jelenleg offenzívát dolgoznak ki Popasznaja irányából.

Ez utóbbi azért érdekes, mert Szoledar és Mikolaivka felé törve a Liszincsanszk-Szeverdonyeck térséget bekeríthetnék, ahol pedig igen jelentős számú ukrán erők lehetnek.

A “móriskarajzon kék nyíl jelöli azt az irányt, aminek elfoglalásával egy katlant alakíthatnának ki az orosz erők.

Ajánlott Cikkek