Hírek

Kadirov szerint nem csak Kelet-Ukrajna kell az oroszoknak

Legalábbis erre enged következtetni, hogy a csecsen vezető azt mondta, minden ukrán várost támadni fognak. Miután ő kifejezetten a szárazföld erőkhöz köthető, ez akár azt is jelentheti, hogy minden ukrán városba be akarnak vonulni az oroszok. Lehet, hogy a délen és keleten várható nagy orosz offenzíva csak előkészítése egy nagyobb támadásnak?

Borítóképen: Ramzan Kadirov, 2018 (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента Российской Федерации, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Egyértelműek a feladatok, és már konkrétan, pontszerűen kezdünk dolgozni, és támadóhullám lesz … nemcsak Mariupolban, hanem minden más településen, városban és községben is. De mindenekelőtt teljesen felszabadítjuk Luganszkot és Donyecket, ilyen feladatot a főparancsnok, … (Putyin a szerk.] tűzött ki” – adta közre Talgram csatonáján a csecsen vezető, majd így folytatta:

„Biztosíthatom önöket, hogy ha Kijev nem tesz eleget minden kötelezettségének, amelyet legfőbb főparancsnokunk ró rá, a háború nem áll meg. Már végeztünk velük, még az életben lévőket is morálisan megöljük” – fejezte be Kadirov.

Súlyos kijelentések ezek, gyanúnk szerint pedig burkolt üzenet (vagy nem is annyira burkolt…) arra vonatkozóan, hogy az oroszok nem feltétlen tárgyalnak, legalábbis nem az ukránok által elképzelt alapokon. Sokkal inkább ők akarnak diktálni, és ebben van is némi logika, mert hiszen, ha egyre nagyobb áldozattal jár a háború, akkor egyre nehezebb kompromisszumot kötni.

Olyan ez (bár nem szép hasonlat), mint amikor egy vállalkozásba önteni kell a pénzt, hogy beinduljon, és ha az csak nem akar menni, akkor sokan annak ellenére is öntik tovább, ha kilátástalannak tűnik a helyzet, mert nem tudják elengedni az addigi anyagi áldozatot.

Persze azt továbbra sem lehet tudni, hogy mi volt az eredeti terv, ahogy azt sem, hogy Kadirov bejegyzése csak kommunikációs trükk, vagy tényleg felfedte, milyen parancsokat kaptak (ez kétségesnek tűnik…).

Ajánlott Cikkek